Володимир Зеленски: Варианти за прекратяване на войната, които не предвиждат деокупация на Крим, са загуба на време

Украйна смята да си върне всички завладяни територии, потвърди той

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова да не се губи време в обмисляне на варианти за прекратяване на войната, които не предвиждат деокупация на Крим. В интервю за "Файненшъл таймс" той отново потвърди, че Украйна смята да си върне всички завлядени територии.

 

В същото време Зеленски заяви, че е готов да разгледа варианти за невоенно връщане на Крим: "Разбирам, че всички са озадачени от ситуацията и от това какво ще се случи с Крим. Ако някой е готов да ни предложи начин за деокупация на Крим с невоенни средства, аз ще бъда само "за"... Ако решението (не предвижда) деокупация и (Крим) е част от Руската федерация, никой не трябва да си губи времето с това. Това е загуба на време", подчерта президентът, цитиран от агенция "УНИАН".

 

Изданието отбелязва, че някои западни страни са загрижени, че всеки опит на Украйна да деокупира Крим може да доведе до опасна ескалация от страна на Русия. На Запад се опасяват, че това може дори да доведе до използването на ядрени оръжия от Москва.

 

Зеленски отбелязва, че съдбата на Крим е в международния дневен ред. Той също така припомня, че руските удари по украинската гражданска инфраструктура показват, че Кремъл не възнамерява да преговаря за прекратяване на войната.

Още от "Светът"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Аржентина поиска да стане глобален партньор на НАТО, след като заяви, че вижда нови заплахи за сигурността си

Министърът на сигурността Патрисия Булрич заяви в интервю, че на територията на Боливия и Чили действат въоръжени групировки, свързани с Иран

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени