Володимир Зеленски за пръв път коментира темата за украинското нахлуване в руската Курска област

Украйна доказва, че е "способна да осигури справедливост" и да окаже "натиск върху агресора", добави той

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Скрийншот/Facebook

Украинският президент Володимир Зеленски днес за пръв път коментира навлизането на силите на Украйна в южната руска Курска област, пет дни след като бе съобщено за началото на офанзивата.

 

Във вечерното си видеообръщение Зеленски заяви, че е чул доклада на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски, по-специално за "прехвърлянето на войната на територията на агресора". 

 

"Благодаря на всяко наше подразделение на отбранителните сили, които осигуряват това. Украйна доказва, че наистина знае как да върне правосъдието и гарантира точно този вид натиск, който е необходим – натиск върху агресора", каза украинският президент, цитиран от "Украинска правда".

 

Украйна доказва, че е "способна да осигури справедливост" и да окаже "натиск върху агресора", добави той.

Нито Зеленски, нито военните в Киев предоставиха повече подробности за текущото състояние на офанзивата на украинските войски на руска територия.

 

През последните дни украинският президент само индиректно намекна за нападението в посока Курск, като във вечерното си обръщение в четвъртък заяви: "Русия докара войната на наша земя и трябва да усети какво е направила".

 

Зеленски благодари и на украинските партньори, които направиха седмицата "ефективна в санкциите срещу Русия и свързаните с нея лица", а също така обяви подготовката на нови решения, "които ще ограничат руската държава".

 

"Чакаме дългосрочни решения - от САЩ, Великобритания и Франция - очакваме силни решения, които ще доближат справедливия мир", добави президентът.

 

Още от "Светът"

Путин подписа указ за увеличаване числеността на руската армия до почти 2,4 милиона души

На правителството е възложено да предостави на Министерството на отбраната на Руската федерация бюджетни средства от федералния бюджет, необходими за изпълнението на този указ

Прочетете повече прочетете повече

Ранените цивилни в украинския град Харков при руска бомбардировка нараснаха на 30

Харков, вторият по големина град в Украйна, е разположен близо до руската граница и постоянно е подложен на атаки от руски бомби, ракети и безпилотни летателни апарати

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър на 147 мигранти, намиращи се на борда на испанския кораб "Open Arms", да слязат на остров Лампедуза през август 2019 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени