Вот на недоверие свали румънското правителство

Вотът беше приет с 281 гласа "за", според парламентарни източници

Флорин Къцу
Флорин Къцу Източник: Europafm.ro
Вотът на недоверие срещу десноцентристкото правителство на премиера Флориан Къцу, внесен от опозиционната Социалдемократическа партия (СДП), беше приет днес от парламента на Румъния, съобщава Аджерпрес, цитирана от БТА. Вотът беше приет с 281 гласа "за", според парламентарни източници.
 
Най-голямата опозиционна партия в Румъния, Социалдемократическата партия (СДП), внесе вот на недоверие срещу правителството на 28 септември. Вотът свали либералното правителство на Флорин Къцу с неговия бивш младши коалиционен партньор USR-PLUS.
 
Партията обвинява правителството в обедняване на румънците, силно задлъжняване на страната и провалена кампанията за ваксинация. Само една трета от 19-те милиона души в страната са ваксинирани, което е второто най-ниско ниво в блока след България. СДП, заедно с USR-PLUS и националистическата партия AUR, имат 284 депутати в 465-местния парламент.
 
"В парламента виждаме надпревара сред желаещите да взривят страната и да дестабилизират Румъния... Ние управляваме", каза Къцу пред репортери.
 
49-годишният икономист, който е премиер от декември, в неделя стана председател на PNL, след като триумфира на вътрешните избори на партията. Той се възползва от подкрепата на дясноцентристкия президент Клаус Йоханис, който ще трябва да номинира нов премиер, ако кабинетът на Къцу падне.
 
В началото на септември министрите на USR-PLUS подадоха оставка от кабинета, след като Къцу внезапно уволни своя министър на правосъдието заради спорен план за развитие на местните общности.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени