Войната в Украйна ще е основна тема в дневния ред на днешната среща на външните министри от Г-20

Високопоставен служител на Държавния департамент заяви, че трябва да се гарантира, че няма да се случи нищо, което би могло да легитимира насилието на Русия срещу Украйна

Срещата на Г-20 в Индонезия
Срещата на Г-20 в Индонезия Източник: АФП

Министрите на външните работи на страните от Г-20 ще се съберат днес на среща на високо равнище, на която някои от най-отявлените критици на руската инвазия в Украйна ще бъдат в една стая с топдипломата на Москва – първи подобен контакт от началото на войната през февруари, съобщават световните информационни агенции.

 

Основна тема преди началото на срещата на индонезийския остров Бали беше войната в Украйна и нейното въздействие върху световната икономика. Високопоставени служители от Европа, Съединените щати и Австралия подчертаха, че форумът няма да протече както обикновено, но не уточниха с какво на практика ще се отличава от предишните издания.

 

Нахлуването на Русия хвърли сянка над индонезийското председателство на групата на 20-те най-големи икономики тази година. Имаше спекулации за бойкот от страна на някои членове и за демонстративни излизания от залата, както през април на срещата на финансовите министри във Вашингтон.

 

Министърката на външните работи на Индонезия Ретно Марсуди заяви снощи, че е важно домакинът да "създаде комфортна за всички атмосфера" и че срещата на Г-20 е възможност за постигане на напредък. "Това е първият път, когато от 24 февруари насам всички големи играчи седят в една и съща стая", каза тя, като имаше предвид датата, когато започна руската инвазия.

 

Вчера високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ заяви, че е важно да се предотвратят "смущения или прекъсвания" на дневния ред на Г-20, като същевременно се гарантира, че няма да се случи нищо, което би могло да легитимира насилието на Русия срещу Украйна.

 

Австралийската министърка на външните работи Пени Уонг нарече вчера действията на Русия "незаконни, несправедливи и неморални" - позиция, която която тя обеща да изрази ясно на форума.

Япония също ще изрази безпокойството си заради войната, заяви японски правителствен служител.

 

Нахлуването на Русия, което тя нарича "специална военна операция", предизвика сериозни смущения в световната икономика, с блокада на украинското зърно и санкции срещу руския петрол и газ предизвикаха продоволствена криза и глобален скок на инфлацията.

 

Дневният ред днес включва закрита среща с висши дипломати на страните от Г-20, включително Китай, Индия, Съединените щати, Бразилия, Великобритания, Канада, Япония, Южна Африка, както и двустранни разговори в кулоарите. Министърът на външните работи на Украйна се очаква да направи виртуално обръщение на срещата.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени