Всички обещани от САЩ танкове Abrams вече са в Украйна

Танкът Abrams е дяволски добра бронирана машина, но не е панацея, заявява източник на информацията пред The Voice of America

Танк Abrams (Ейбрамс)
Танк Abrams (Ейбрамс) Източник: US Army

Киев получи всичките 31 американски танка M1A1 Abrams, обещани му от администрацията на Джо Байдън. Това съобщи полковник Мартин О'Донъл, представител на американската армия в Европа и Африка, пред The Voice of America.

По думите му, "всички украинци които се обучаваха на танкове с американските войски в Германия, също се върнаха в Украйна заедно с боеприпаси и резервни части за танковете".

"Спазихме нашата част от сделката. Отсега нататък те (украинските власти) трябва да определят кога и къде ще използват тази способност", заяви О’Донъл.

Военни служители казват, че може да мине известно време, преди Abrams да бъдат изпратени на бойното поле, тъй като силите на Киев трябва да се уверят, че "разполагат с необходимите поддържащи елементи и да решат кога и къде да използват танковете за максимален ефект" срещу руските войски".

"Мисля, че Украйна ще внимава кога и къде ще я използва (бронирана техника)", заяви източникът на американската новинарска служба. Според него "танкът Abrams е дяволски добра бронирана машина, но не е панацея". И добавя: "В крайна сметка решимостта на Украйна да постигне пробив е най-важна".

Володимир Зеленски по-рано посочи, че първият от 31 танка Abrams е бил доставен на Украйна в края на миналия месец. Доставката беше завършена по-бързо от първоначално очакваното и "точно навреме за възможно използване в последните седмици от контранастъплението на Киев срещу руските сили преди настъпването на зимата", отбелязва изданието.

Abrams е предназначен да допълни други западни танкове, които вече са в арсенала на украинските въоръжени сили. Обещанието на САЩ да дарят танкове Abrams на Киев по-рано тази година беше придружено от подобно обещание от европейски страни да доставят произведени в Германия танкове Leopard 2, което Берлин не желаеше да одобри без подобен ангажимент от страна на Съединените щати. Великобритания беше първата страна, която се съгласи да изпрати западни танкове в Украйна, като през януари тази година посочи своите танкове Challenger 2, които пристигнаха на разположение на украинските въоръжени сили през пролетта.

Миналата седмица Съединените щати предоставиха до 200 милиона долара допълнителна военна помощ на Украйна. Пентагонът обяви, че следващият оръжеен пакет включва боеприпаси за противовъздушна отбрана като ракетата AIM-9 Sidewinder, артилерийски боеприпаси РСЗО HIMARS, противотанкови ракети TOW, както и 155 мм и 105 мм снаряди.

 

Източник: Фокус

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени