Всичките 422 кораба, блокирани в Суецкия канал, вече са преминали през водния път

Отварянето на канала започна в началото на седмицата

Огромния контейнеровоз "Евър гивън" в Суецкия канал
Огромния контейнеровоз "Евър гивън" в Суецкия канал Източник: Twitter

Всичките 422 кораба, блокирани след засядането на огромния контейнеровоз "Евър гивън" в Суецкия канал, вече са преминали през водния път, предадоха световните агенции. Отварянето на канала започна в началото на седмицата, след спасителна операция, при която огромната платформа беше изместена до позиция за потегляне .

Пристанищата, които ще посрещнат преминалите сега през Суецкия канал кораби, може да бъдат задръстени, предупреди в интервю за БНР експертът по търговия Пламен Нацков. По думите му 6-дневната блокада на изкуствения воден път, причинена от контейнеровоза "Евър Гивън", води до поскъпване на редица суровини и недостиг на стоки:

"Това значи забавяне поне със седмица и повече на доставки на редица компоненти, и не само това, но и когато корабите преминат Суецкия канал и достигнат до Европа, ще има задръстване в пристанищата за разтоварване".

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени