ВСУ напредват и освобождават селище след селище в Южна Украйна

Бившият командващ сухопътните сили на САЩ в Европа Бен Ходжес заяви, че ситуацията с военната логистика в Украйна се подобрява с всеки изминал ден, докато руската се влошава

САУ Caesar от Франция, които усепшно прочистват рашистките позиции
САУ Caesar от Франция, които усепшно прочистват рашистките позиции Източник: ВСУ

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) постепенно отблъскват руските окупационни сили и освобождават завладения от тях юг на страната. Центърът за стратегически комуникации и информационна безопасност показа във Фейсбук как украинските военни постепенно се придвижват напред в посока на временно окупирания от Русия полуостров Крим. 

 

"Ето как ВСУ са се придвижили на юг з апоследната седмица. Не много бързо, но крачка след крачка си връщаме родната земя под контрола на Украйна", са казва в съобщението. 

 

 

Преди няколко дни украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия е окупирала около 20 % от територията на Украйна. ВСУ е необходимо да освободят 2603 селища. 

 

Бившият командващ сухопътните сили на САЩ в Европа Бен Ходжес заяви, че ситуацията с военната логистика в Украйна се подобрява с всеки изминал ден, докато руската се влошава. Именно поради това той е убеден, че кулминацията на бойните действия в Донбас ще бъде през август. 

 

На 1 юни говорителят на украинското Министерство на отбраната Александър Мотузяник заяви, че благодарение на контранастъпателните си действия, Силите за отбрана са постигнали определени успехи в района на Херсон. 

Още от "Светът"

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени