ВСУ освободи Старомайорское, украинската авиация нанесе съкрушителни удари на руските окупатори

Третият етап от контранастъплението все още не е започнал, разкри военен експерт

Освободителите на Старомайорское
Освободителите на Старомайорское Източник: Скрийншот видео кадър

Село Старомайорское в Донецка област е освободено от руските окупатори, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. Това потвърждават украински войници във видео, публикувано в социалните мрежи от президента.

 

"Наш юг! Наши момчета! Слава на Украйна!", коментира той. "Благодаря на всички, които се борят за Украйна! Благодаря ви за освобождаването на Старомайорское! Момчета, поздравявам ви още веднъж", добавя Зеленски.

 

 

Украинският зам.-министър на отбраната Анна Маляр написа в своя канал в Telegram, че украинските военни продължават да прочистват селището. 

 

 

Междувременно УНИАН съобщи, че авиацията на Въоръжените сили на Украйна е нанесла съкрушителни удари на нашествениците.  "През изминалото денонощие украинските пилоти са нанесли 7 удара по районите с дислокация на руски войски и техника. В резултат на това нашата авиация ликвидира 1 система за противовъздушна отбрана на нашествениците, един команден пункт на руснаците, както и 8 ирански дрона камикадзе Шахед-136 и 5 разузнавателни БПЛА", съобщиха от Генералния щаб тази сутрин.

 

Украинският военно-политическият наблюдател на групата "Информационна съпротива" Александър Коваленко пък коментира пред телевизионния канал FREEDOM, че третият етап от контранастъплението все още не е започнал. Украинските военни все още не са използвали основните ударни групи за участие в операцията.

 

Експертът отбеляза, че сега в района на Запорожие работят отряди с ограничена функционалност и те са силно затруднени от поставените от руските нашественици мини. Коваленко изтъкна, че украинските бойци вече навлизат във втората отбранителна линия на руснаците в Запорожието. 

 

Ръководителят на Центъра за военноправни изследвания Александър Мусиенко пък заяви, че с освобождаването на Старомайорское се открива перспективи за по-нататъшно предвижване на украинската армия. "В Старомайорское битките продължиха дълго време, защото там бяха добре укрепени позициите на противника. Там почти всяко селище е като малка крепост", обясни той в ефира на украинския Канал 24.

 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени