ВСУ са пробили руската отбрана по линията Роботине-Вербовое

На Южния фронт елитните части на руската армия продължават да деградират под натиска на атаките на украинските сили за отбрана

Украински военни
Украински военни Източник: УНИАН

На 27 септември Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са достигнали линията на окопите западно от Вербовое (16 километра югоизточно от Орехов) и са направили пробив в този участък от руската отбрана, предава агенция УНИАН.

Според данни от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), геолокационни кадри, публикувани на 26 септември, показват руски безпилотен самолет, който удря украинска пехота в окоп западно от Вербовое. Използването на дронове от руснаците показва, че силите им са били изтласкани от окопите им на дължина приблизително един километър западно от Вербовое.

Назначеният от Москва за ръководител на Запорожка област Владимир Рогов заяви на 26 септември, че най-малко четири украински роти със значителен брой бронирани машини са нахлули в руските позиции на линията Работино-Вербовое след масиран артилерийски обстрел.

Руски военен блогър, който усърдно подкрепя командира на въздушно-десантните войски (ВДВ) генерал-полковник Михаил Теплински, критикувайки руското Министерство на отбраната, отговори на Рогов, заявявайки, че украинските сили вече са преминали минните полета и противотанковите укрепления "драконови зъби" по линията "Роботине - Вербовое" и че украинските сили рано или късно биха извършили такива атаки. 

Анализаторите отбелязват, че друг руски военен служител на 26 септември докладва за интензивен взаимен обстрел, който прави сухопътните операции по тази ос опасни. Личен източник на друг блогър от руския 108-ми въздушнодесантен полк (7-ма дивизия) на свой ред разкри за интензивен украински обстрел в района, без да пояснява дали ВСУ се придвижват или отстъпват от Вербовое.

Руското военно командване в Москва отмени плановете за предислоциране на 106-та въздушно-десантна дивизия в района на Работино, за да подсили частите на 7-ма и 76-та дивизии.

Както отбелязва ISW, ситуацията край Вербовое остава неясна, тъй като известните руски военни блогъри са значително по-малко и съобщават по-малко подробности за руската активност на тази линия на фронта.

В сряда обаче говорителят на обединения пресцентър на Таврическите сили за отбрана Александър Щупун съобщи "добри новини" от Южния фронт.

Според него сега в покрайнините на Вербовое ВСУ се подготвят за по-нататъшни действия, създавайки отбранителни линии. Руснаците привличат резервите си там, а украинците ги обстрелват с артилерия.

Тогава се появи информация, че на Южния фронт елитните части на руската армия продължават да деградират под натиска на атаките на украинските сили за отбрана, които най-вероятно вече са достигнали покрайнините на Новопрокоповка.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени