ВСУ унищожиха ключов за снабдяването на руснаците мост в Курска област (ВИДЕО)

Използвани са РСЗО HIMARS

Разрушеният мост
Разрушеният мост Източник: Telegram

Въоръжените сили на Украйна в Курска област разрушиха моста над река Сейм в Глушковски район, каза Роман Алехин, съветник на изпълняващия длъжността губернатор на региона. По думите му украинските войски нанасят удари и по съседния мост в село Званоне - един от четирите през реката.

 

 

По-късно от ВВС на ВСУ разпространиха видео, показващо момента на разрушаването на моста.


Руската групировка в Курска област се снабдява чрез тези мостове, а разрушеният е най-важният от тях, пише Z-блогърът Юрий Подоляка: "Загубата на тези мостове бързо ще доведе до това, че врагът ще окупира цялата територия, която го интересува (южно от река Сейм)". Още два моста се намират в Караж и Кекино. Те обаче са под огневия контрол на врага и следователно "могат да бъдат използвани само в ограничена степен за снабдяване и евакуация", заявява руският военен блогър.

 

 

Според Telegram каналите Baza и "Военный осведомитель", мостът е бил ударен от ракети HIMARS. След разрушаването на моста в Глушково въоръжените сили на Украйна вече започнаха да се придвижват към населени места по протежение на железопътните линии, като вече са преминали най-малко 1,5 км, съобщава "Романов Лайт".

 

 

"Ако врагът успее да унищожи всички удобни пунктове, той ще отреже от нормалното снабдяване цялата групировка на ВС на РФ, защитаваща се в Глушковски район от границата до река Сейм", пише "Военный осведомитель". Според Telegram каналът Mash, 27 населени места, включително Тьоткино, Попово-Лежачи и Волфино, са попаднали в зоната на възможно обкръжение, пише The Moscow Times.

 

Разрушеният мост е много важен за снабдяването на граничната част на Глушковски район, каза военният експерт Ян Матвеев. Тъй като се извършват удари и по втория мост, руската групировка, прикриваща границата, рискува да попадне в капан, смята той.

 

 

Глушковският район може да бъде откъснат от основната руска територия, смята военният анализатор Кирил Михайлов. Въоръжените сили на Украйна действаха по същия начин и през 2022 г. край Херсон, като отрязаха пътищата за доставки и в резултат на това руската армия трябваше да напусне града, припомня той.

Още от "Светът"

Много мързеливи руски командири виновни за тежки загуби на Москва - руснаците се събраха на полигон, а въоръжените сили

За пети път за шест месеца въоръжените сили на Украйна проследяват струпвания на руснаци с помощта на БЛА и след това нанасят удари с от РСЗО HIMARS

Прочетете повече прочетете повече

Украинската ПВО отблъсна руско терористично нападение срещу Киев, 54 украински дрона удариха Русия

Отломки от унищожен украински дрон предизвикаха пожар в склад за боеприпаси в град Торопец в руската Тверска област, което наложи частична евакуация на жителите на околността

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени