Втори тур на местните избори в Северна Македония

Изборният ден започна точно в 07.00 ч. Основната битка ще се води в столицата Скопие между досегашния кмет от СДСМ Петре Шилегов и кандидата подкрепен от ВМРО-ДПМНЕ - Данела Арсовска

Втори тур на местните избори в Северна Македония
Втори тур на местните избори в Северна Македония Източник: VoA

Днес в Република Северна Македония се провежда втория тур на местните избори, предаде БГНЕС. Изборният ден започна в 7:00 ч. и ще приключи в 19:00 ч. Това са седмите поред местни избори, на които се избират кметове и съветници в 80 общини и в град Скопие. По време на първия тур бяха избрани 32-ма кметове, както и членовете на общинските съвети. Във втория тур ще се гласува в 44 общини, като право на глас имат 1 353 990 гласоподаватели, които ще гласуват в 2 481 секции.

 

На тези местни избори за първи път се използва устройство за биометрична идентификация на избирателите по време на гласуване. Според Държавната избирателна комисия (ДИК), това трябва да насърчи изборите като цяло и да осигури равенство на избирателите на принципа един гласоподавател-един глас.

 

Основната битка ще се води в столицата Скопие между досегашния кмет от управляващата партия СДСМ Петре Шилегов и кандидата подкрепен от ВМРО-ДПМНЕ -  Данела Арсовска. В албанския блок битката за Тетово, Гостивар и Кичево се води между Демократическия съюз за интеграция на Али Ахмети и останалите албански формации Беса и Албански алианс. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени