Вучич: Без граници за гражданите на Сърбия, Северна Македония и Албания от 2023 г.

Трите ни държави ще завършат годината с общо 76 милиарда евро БВП, което е по-малко от това в една Словакия, каза Вучич

Александър Вучич
Александър Вучич Източник: Index.hr

"Ако успеем да направим това, на 1 януари 2023 г. вече да няма граници между нашите страни“, каза сръбският президент Александър Вучич на Икономическия форум в Скопие. "Ще има граници, но не и за нашите граждани. Отивате от Белград до Тирана и никой не ви спира никъде", каза Вучич, цитиран от РТС, като добави, че това повишава сигурността на всички граждани.

 

"Регионалната инициатива, известна преди като "мини Шенген", е победа за бъдещето, нещо, което ще промени нещата на Балканите и ще потвърди, че сме в състояние да вземаме решения сами за себе си, да подобрим живота на нашите граждани", каза още сръбският президент, съобщава Actualno.

 

"През последните две години ние развихме искрено доверие помежду си по отношение на развитието на отношенията с региона, ЕС и света. Всички сме на европейския път, но не сме нито глупави, нито наивни да вярваме, че някой ще работи в полза на нашите държави, ако не го направим сами. Готови сме да вземем съдбата си в свои ръце и да работим в интерес на нашите граждани", каза Вучич. Той посочи предимствата, които ще донесе улесненото движение на хора, капитали, стоки и услуги по отношение на привличането на чуждестранни инвестиции.

 

"Откриват се големи и безкрайни възможности от полза и за трите държави. Трите ни държави ще завършат годината с общо 76 милиарда евро БВП, което е по-малко от това в една Словакия", каза Вучич. Той обяви следваща среща в рамките на инициативата след два или три месеца в Белград.

 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени