ВВС: Руската армия е загубила хиляди елитни военни от спецчастите на ГРУ и Росгвардия

Общият брой на невъзстановимите загуби на Русия (т.е. броят на лицата, които са били инвалидизирани поради нараняване или смърт, или са изчезнали по време на бойните действия) може да бъде най-малко 195 000 души

Спецназ ГРУ
Спецназ ГРУ Източник: Zonanews

Имената на 21 700 руски военнослужещи, загинали във войната в Украйна, е успяла на потвърди до края на април месец руската редакция на BBC. Процентът на жертвите продължава да е висок, не само в отрядите, съставени от затворници, но и в специалните части на руската армия.

 

BBC съвместно с "Медиазона" и екип от доброволци, продължават своя съвместен проект, който проследява и потвърждава на база открити източници и публична информация, който води статистика за руските жертви, дадени във войната срещу Украйна. За 14-те месеца на инвазията руските сили са загубили най-малко 3401 елитни специалисти: бойци от специалните части на ГРУ и Росгвардия, десантчици, морски пехотинци и военни пилоти. За тяхното обучение са били необходими години усилия и милиони долари.

 

През последните две седмици са потвърдени имената на 1249 загинали, а поне 54 от тях са били в елитни части. Общият брой загинали е значително повече от средната стойност за 2022 г. През първите 12 месеца на войната от руски източници се потвържданаха около 250-300 загинали седмично.

 

Една трета от всички тези жертви са от онези, които не са били свързани по никакъв начин с армията преди инвазията - доброволци, мобилизирани, затворници и новоназначени военнослужещи. Съдейки по отворените данни, най-големи загуби през последните месеци все още търпи групата на затворниците, които се сражават в района на Бахмут, като много загуби има и от мобилизационните части.

 

BBC прави уговорката, че списъкът с руските жертви е поне наполовина от реално погребаните в Русия, а до този извод стигат след проучване на ситуацията в гробищата в повече от 65 руски населени места. Така според най-консервативната оценка Русия може да е загубила 43 400 души при нахлуването в Украйна.

 

Общият брой на невъзстановимите загуби на Русия (т.е. броят на лицата, които са били инвалидизирани поради нараняване или смърт, или са изчезнали по време на бойните действия) може да бъде най-малко 195 000 души. Тази цифра се извежда от наблюденията на американския Център за военноморски анализи, според който на всеки руски войник, убит по време на войната в Украйна, се падат средно около трима и половина ранени.

 

Тази цифра не включва и тези, които са се сражавали на руска страна като част от "народните милиции" на Донецк и Луганск., а и не е възможно да се установи дори приблизително броят на военнослужещите, които са изчезнали по време на бойните действия.

 

Ликвидирани руски военнопрестъпници, убити руски бандити и терористи
Ликвидирани руски военнопрестъпници, убити руски бандити и терористи Източник: Telegram

Загубите сред елита

В началото на инвазията Москва заложи именно на специалните части - въздушнодесантните части, морската пехота, ГРУ, частите със специално предназначение на Росгвардия и армейските специални части. Именно тези части понасят най-тежки загуби през първите месеци на войната

Само по потвърдени данни от началото на войната Русия е загубила повече от 3401 специалисти в елитните части.

 

Без да се доверяват на собствената си пехота, руските военни командири изпращат специални сили в директни сблъсъци с украинските военни, използват ги за удържане на фронта при отстъплението в Харковска област и дори за прочистване на улиците на Мариупол. Всичко това води до допълнителни жертви. Загубата на тези офицери може да се окаже най-чувствителна и най-трудна за възстановяване за руската армия, смятат експерти, анкетирани от BBC.

 

18% от всички жертви на специалните сили са офицери. Най-малко 445 от тези жертви са били членове на армейските специални части и 451 - на специалните части на Росгвардия. Съдейки по открити източници, най-големи загуби са претърпели 24-та бригада специални сили на ГРУ в Новосибирск (76 имена) и 3-та бригада специални сили на ГРУ в Толиати (60 имена). Най-малко 38 души е загубила 346-та бригада на специалните сили на ГРУ.

 

Ако е загубен редови специалист (например гранатометчик или минохвъргач), негов заместник може да бъде преквалифициран за няколко седмици, а в по-редки случаи - за един или два месеца. Ако загине командир на рота от специалните сили на ГРУ, на негово място може да дойде само офицер със същата военна специализация.

 

Експерти неведнъж са изтъквали, че през първите шест месеца руските генерали постоянно използват специалните сили не за тайни операции зад фронтовата линия, диверсионни и други филибелистки операции, което е прерогатив на специалните сили. Обучението на лейтенант с подходяща квалификация отнема поне четири години. А за да оглави рота, лейтенантът трябва да натрупа опит и да си проправи път до капитан, което отнема още около четири години. Според експертите общата продължителност на обучението е най-малко осем години.

 

Спецназ от състава на Росгвардия Меркурий
Спецназ от състава на Росгвардия Меркурий Източник: Атрибутия

Според публично достъпни данни загубите на специалните части на ГРУ и Росгвардия през 14-те месеца на войната в Украйна значително надвишават загубите на тези части през 10-те години на въоръжения конфликт в Чечения. Сред загиналите са 139 военни пилоти. Това са специалисти, за чието обучение са необходими поне 3 млн. долара и 7 години трудна подготовка. Обучението на един пилот-снайперист може да отнеме от 15 до 17 години и да струва от 12 до 14 млн. долара.

 

Въпреки сериозните загуби на елитните части, те все още са най-важният компонент на руската военна групировка на украинска територия. Проектът на BBC продължава да регистрира постоянно нарастване на загубите сред парашутистите, морските пехотинци и Росгвардейците.

Ако се съди по докладите от фронтовата линия, специалните сили, морската пехота и въздушнодесантните войски сега участват активно както в настъпателни, така и в отбранителни боеве във всички ключови райони на фронта. Много части са попълнени с хора, взети от цивилното население.

 

Доброволци и мобилизирани

През май-юни миналата година по-голямата част от натоварването се прехвърли на набързо набрани доброволчески отряди. Те бяха предимно мъже на възраст над 40 години от региони с ниски средни заплати. Именно доброволческите части - заедно с мотострелковите части и ЧВК - продължават да понасят най-големи загуби през последните шест месеца. Доброволците често получават само три до седем дни обучение, преди да бъдат изпратени на фронта.

 

Важна характеристика на доброволческите части е възрастта на участниците. Повечето от загиналите в тази категория са мъже на възраст между 42 и 47 години. Повече от 300 от загиналите са били на възраст над 49 години. От открити източници е потвърдена смъртта на 2002 мобилизирани руснаци. Шестдесет процента от тях са загинали след 1 януари.

 

Според отворените данни, процентът на мобилизираните жертви също продължава да се увеличава. Руската редакция на BBC изрично посочва, че данните са най-консервативната оценка на загубите сред мобилизираните, тъй като вземат предвид само случаите, в които смъртта е публично потвърдена и в които може да се установи статутът на боеца.

 

Реалните загуби сред мобилизираните може да са много по-високи, тъй като в много съобщения за загинали войници в Украйна от октомври насам не се посочва техният статут. Поради това понякога е невъзможно да се разбере дали лицето е служило като военнослужещ на договор, доброволец или е било мобилизирано.

 

Според докладите от фронтовете именно наборните специалисти са съставлявали гръбнака на предните части на Министерството на отбраната, които са участвали в настъплението в различни райони на Донбас. Според оцелелите те често са били изпращани във фронтови атаки срещу украинските укрепления без обучение. Мобилизираните мъже редовно се опитват да се оплачат от тези решения на командирите пред президента, но общата картина не се променя от това.

 

В същото време продължават да съществуват случаи, в които мобилизирани мъже са изпращани да се бият в част, която значително се различава от тази, в която са били обучавани. Това, заедно с липсата на координация между частите и честите обстрели, води до допълнителни жертви сред бившите цивилни.

 

Ситуацията по регионите

През първите 8 месеца на войната най-голям е броят на потвърдените жертви в Дагестан и Бурятия, където много млади мъже избират да служат в армията по договор поради липсата на друга заетост, а и социални асансьори. Но след обявяването на частична мобилизация най-големите индустриални региони, където много мъже са били вербувани чрез повиквателни, започват да водят по брой на жертвите. По това време разпределението на жертвите по региони също започва да се променя значително.

 

Не всички руски военни жертви в Украйна се съобщават публично, затова BBC продължава да проучва какво се случва в гробищата в различните населени места. Гробове на войници, чиято смърт не е спомената никъде, има във всяко от проучените от нас. Техният дял обикновено варира от 30 до 100% в зависимост от гробището.

 

Съдейки по табелите на надгробните плочи и датите на погребенията, мъртвите са докарани в Русия и погребани от 14 до 20 дни след смъртта им. Но в някои случаи процесът се забавя. Например 20-годишният танкист Ховалиг Алдин-Херел е погребан едва 71 дни след смъртта си.

 

Затворниците

Откритите данни показват, че осъдените от руските затвори, които се сражават в ЧВК "Вагнер", дават най-големи загуби сред всички останали формирования. Идентифицирани са общо 3621 затворници от руски колонии, които са загинали по време на руската инвазия в Украйна. Реалните цифри на жертвите вероятно са много по-високи. Именно затворниците, вербувани от колониите в ЧВК "Вагнер", действат като таран в продължаващите битки за Бахмут.

 

В същото време не всички загинали са погребани в регионите, където живеят техните роднини. От началото на войната вече са се появили седем гробища с масови гробове на бойци от ЧВК "Вагнер". Шест от тях са в Русия - в Новосибирска, Иркутска, Свердловска, Самарска и Московска област, както и в Краснодарския край. Още един е в Луганск, Украйна. В тези седем гробища са погребани най-малко 1209 членове на ЧВК "Вагнер". Според публичните регистри много от тях би трябвало сега трябва да излежават присъди в затворите.

 

Роднините на поне 42 от погребаните не са знаели за смъртта им и от месеци са се опитвали да разберат съдбата им. Те са научили за смъртта на близките си от доброволци, които снимат гробищните плочи, или от журналисти.

 

Погинали офицери

От началото на инвазията Русия е загубила най-малко 1970 офицери. От тях 534 са били с чин майор и по-висок. Загубата на голям брой офицери - особено лейтенанти и капитани - се отразява значително на бойната ефективност на подразделенията.

 

Именно младшите офицери в руската армия обикновено решават как точно ще бъдат изпълнени заповедите, дадени от командването. Техните решения могат да спасят или унищожат десетки войници и сержанти. Именно младшите офицери обикновено прекарват най-много време с личния състав на своите подразделения: обучават новобранци, провеждат сплотяване на екипа и тренировки.

 

Тези, които са дошли да заместят убитите офицери, са много по-малко подготвени и опитни. Това от своя страна се отразява на нивото на подготовка на доброволците и мобилизираните, както и на качеството на решенията, вземани в зоната на бойните действия.

 

Какво е известно за загубите на ДНР и ЛНР?

Общият брой на руските загуби се увеличава значително, ако включим и тези, които са се сражавали срещу Украйна като част от "народните милиции" на Донецк и Луганск. От 22 декември 2022 г. властите на самопровъзгласилата се ДНР спряха да публикуват данни за загубите на своите военнослужещи. Въз основа на открити източници са убити най-малко 9000 военнослужещи от самопровъзгласилите се "народни милиции" на републиките в Донбас.

 

Освен това BBC откри повече от 6200 съобщения и публикации в социалните мрежи от хора, които търсят свои роднини от мъжки пол, които са били в редиците на армиите на ДНР и ЛНР и с които отдавна не са имали връзка. Някои от издирваните през първите месеци на войната вече са се завърнали у дома като "товар 200".

 

Руското министерство на отбраната за последен път съобщи за загубите на 21 септември, като отчете 5 937 загинали. Включително ранените, общите невъзстановими загуби на проруските сили през 10-те месеца на войната може да надхвърлят 263 700 души. Дори ако се вземат предвид само публично достъпните данни, кумулативните загуби на сражаващите се на руска страна могат да надхвърлят 58 600 загинали.

 

Превод: News.bg

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени