Взрив и убити посрещнаха новото правителство на Йемен

Най-малко 27 души са загинали, а около десетки са били ранени вследствие на взрив в международното летище в южния йеменски град Аден, предаде РИА Новости.

Взрив и убити посрещнаха новото правителство на Йемен
Взрив и убити посрещнаха новото правителство на Йемен Източник: malaymail.com

Експлозията е разтърсила терминал на аерогарата, когато там е кацнал самолетът с новото правителство на размирната близкоизточна страна. Нито един от 24-мата министри не е пострадал, тъй като по време на взрива те са били на борда на самолета. Според неофициални данни зад взрива  са стоели шиитските бунтовници (хуси). Новото правителство е било съставено в Рияд. В него са влезли равен брой представители на северните и южните провинции, включително и на така наречения Южен преходен съвет (борещ се за отцепването на тази част на Йемен). Хусите, които са подкрепяни от Иран, обаче не са станали част от новия кабинет.


Конфликтът в най-бедната нация на арабския свят започна с превземането на Северен и Централен Йемен през 2014 г. от въоръжени от Иран бунтовници, което прогони международно признатотото правителство от столицата Сана. Месеци по-късно, през март 2015 г., коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, започна въздушна кампания, за да предотврати въстаниците хуси да превземат и южните райони на страната. Въздушните удари, начело на които стои Саудитска Арабия, поразиха училища, болници и сватбени тържества и убиха хиляди йеменски цивилни. Гражданската война в Йемен уби повече от 100 000 души от 2015 г. насам, сочи програма, която следи насилието в страната.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени