Взривовете в Енгелс показват неефективността на руската ПВО, коментира вашингтонският Институт за изследване на войната

Началникът на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна Кирил Буданов заяви на 29 декември, че бойните действия в Украйна са в задънена улица. В интервю за Би Би Си Буданов заяви, че "ситуацията е в застой"

Руска ПВО система
Руска ПВО система Източник: Sputnik

Експлозиите във военни обекти в тила на Русия показват неефективността на руската система за противовъздушна отбрана и засилват критиките, че Кремъл не може да защити територията си. Това съобщи в ежедневния си анализ за ситуацията в Украйна Институтът за изследване на войната (ISW).

 

Анализаторите отбелязват, че взривовете във военновъздушната база в Енгелс на 29 декември са вторият инцидент през последните три дни. "Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че става "все по-ясно" как Русия не е в състояние да противодейства на въздушните заплахи дълбоко в [територията си]", посочва ISW, цитирани от "Украинска правда". Специалистите предполагат, че повтарящите се бомбардировки на военно съоръжение ще засилят критиките към Кремъл от страна на провоенно настроената общност.

 

В доклада се казва също, че някои блогъри вече са започнали да поставят под съмнение достоверността на докладите на руското министерство на отбраната. Освен това те прибягват до осмиване на действията на властите. "Те се шегуват, че незабелязано кацане на пилот на Червения площад (има се предвид полетът на германецът Матиас Руст от Хелзинки до Москва през 1987 г., бел.ред.) със сигурност би предизвикало отговор, по-дълъг от едно изречение, от руското правителство", допълват от Института за изследване на войната.

 

Руското министерство на отбраната (МО) отговори на продължаващите оценки на Запада, че сериозно е изчерпало запасите си от високоточни оръжейни системи по време на масирания удар срещу Украйна, като заяви, че никога няма да изчерпи ракетите " Калибър". ISW вече е оценявала, че руските сили са намалили значително арсенала си от високоточни оръжейни системи, но вероятно ще продължат да застрашават украинската критична инфраструктура в краткосрочен план и да причиняват значителни страдания на украинското цивилно население. Началникът на Главното управление на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов заяви на 26 декември, че руските сили разполагат с достатъчно ракети, за да нанесат още два или три мащабни удара.

 

ISW оценява, че руската кампания за сломяване на украинската воля за борба чрез мащабни ракетни удари по критичната инфраструктура ще се провали, дори ако руснаците успеят да нанесат повече заградителни удари от оценката на Буданов. На 29 декември руският министър на външните работи Сергей Лавров отново заяви, че Русия не желае да се ангажира с истински преговори и да признае Украйна за независим участник в преговорите.

 

Началникът на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна Кирил Буданов заяви на 29 декември, че бойните действия в Украйна са в задънена улица. В интервю за Би Би Си Буданов заяви, че "ситуацията е в застой" и че както руските, така и украинските войски не разполагат с ресурси или възможности да продължат напред.

 

Кремъл продължава да манипулира руското законодателство, за да предостави на държавата все по-широки правомощия, използвайки неясни формулировки, за да премахне несъгласието и да заплашва украинските симпатизанти. На 29 декември руският президент Владимир Путин подписа допълнение към руския Наказателен кодекс, което позволява на руските власти да осъждат руснаци на доживотен затвор за "подпомагане на подривна дейност" или за "преминаване на обучение с цел извършване на саботажна дейност" и за "организиране на диверсионна общност" и между 5 и 10 години затвор за "участие в такава общност".

 

Основни изводи на ISW:

  • Руските сили нанесоха още една серия от ракетни удари по критична инфраструктура в Украйна;
  • Руският външен министър Сергей Лавров потвърди нежеланието на Русия да води реални преговори с Украйна;
  • Ръководителят на Главното управление на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов заяви, че бойните действия в Украйна са достигнали до патова ситуация;
  • Кремъл продължава да манипулира руските закони, за да даде на държавата все по-широки правомощия при неясни условия с цел да премахне инакомислието;
  • Украинските сили продължават контраофанзивата си край Кремена;
  • Руските сили продължиха настъпателните операции край Авдийвка и около Бахмут, където се смята, че се ускорява потенциалната кулминация на руската офанзива;
  • Руските сили продължават да провеждат отбранителни операции в Херсонската област;
  • Руските окупатори продължават да засилват репресиите в неуспешните си опити да потушат партизанското движение в завладените територии.

Още от "Светът"

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени