Wall Street Journal: Байдън да отговори на руската провокация с дрона като изпрати далекобойни ракети ATACMS в Украйна

Катастрофата на дрона е последното доказателство, че Путин е готов да поеме всякакви рискове, които смята, че могат да му се разминат, пише в статията на WSJ

Балистични ракети, ракетен комплакс ATACMS
Балистични ракети, ракетен комплакс ATACMS Източник: US Army

Вестник Wall Street Journal публикува редакционна статия, в която призовава администрацията на президента Джо Байдън да отговори на неотдавнашния инцидент с американския безпилотен самолет MQ-9 Reaper, като изпрати ракети с далечен обсег на действие в Украйна.

 

Обяснявайки подобна позиция, изданието отбелязва, че решението на руските военни да атакуват американския дрон в неутрално въздушно пространство показва намерението на Кремъл да продължи с агресивните си действия.

 

Безпилотният самолет MQ-9 Reaper се разби в Черно море близо до Крим, след като беше прихванат от руски изтребител. Американските власти твърдят, че самолетът на руските военновъздушни сили е пускал гориво върху американския дрон и след това се е сблъскал с витлото му.

 

Руското министерство на отбраната твърди, че не е имало сблъсък и апаратът е паднал сам. "Някои предупредиха, че този епизод е напомняне за риска от война между САЩ и Русия - и затова трябва да се оттеглят от подкрепата за Украйна. Но дронът е действал в международното въздушно пространство, а Путин иска да превърне Черно море в свое частно езеро", пише Wall Street Journal.

 

Русия може да тръгне към ескалация, но тази ситуация потвърждава, че Путин е агресорът и амбициите му не се ограничават само до Украйна.

 

Байдън сега има повече причини да предприеме действието, "което трябваше да предприеме отдавна: да даде на Украйна оръжия, за да победи. Wall Street Journal изброява тактически ракети, които могат да нанасят удари дълбоко зад руските линии, както и самите безпилотни самолети MQ-9 Reaper.

 

Авторите на редакционната статия твърдят, че една от причините за отказа на Вашингтон да предостави такива машини на Украйна е страхът, че те ще попаднат в ръцете на руснаците и те ще откраднат съответните технологии. Сега обаче руските военни се опитват да спасят останките на дроновете от Черно море, а Пентагонът твърди, че в тях не е останало нищо ценно след акцията на САЩ.

 

"Това показва, че рисковете, свързани с предоставянето на MQ-9 на Украйна, са приемливи - и са компенсирани от предимствата на платформата, която може да остане във въздуха повече дни и да извършва разузнаване на големи разстояния", се казва в статията.

 

Авторите продължават: "Администрацията на Байдън изгради политиката си спрямо Украйна въз основа на собствените си опасения за това как ще реагира руският президент, но катастрофата на дрона е последното доказателство, че Путин е готов да поеме всякакви рискове, които смята, че могат да му се разминат".

 

"Байдън може да предпочете да я остави без последствия и да се задоволи със собствената си сдържаност. Но няма да му харесат решенията, които ще трябва да вземе, ако Русия ескалира и свали самолет, управляван от американски военни пилоти", заключава вестникът.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени