Wall Street Journal: САЩ скоро ще предоставят ракети ATACMS на Украйна

ATACMS има обсег от около 300 км, което е достатъчно, за да позволи на украинските сили да поразяват руски цели далеч зад фронтовата линия

Ракета ATACMS върху установка HIMARS
Ракета ATACMS върху установка HIMARS Източник: US Army

САЩ са близо до одобряване на прехвърлянето на ракетни системи с голям обсег ATACMS на Украйна, пише The Wall Street Journal. Тези ракети биха могли да обърнат хода на войната срещу руските окупатори, твърдят американски и европейски представители.

 

ATACMS има обсег от около 300 км, което е достатъчно, за да позволи на украинските сили да поразяват руски цели далеч зад фронтовата линия. Президентът Байдън не е подписал прехвърлянето, отчасти поради опасенията на американските власти, че Украйна може да ги използва, за удари по руски територии и да ескалира конфликта, въвличайки в него Запада.

 

Длъжностни лица заявиха, че въпросът се разглежда на най-високо ниво. Американски и европейски експерти обаче откриват признаци, че Белият дом, който преди това не желаеше да предаде този тип въоръжение, е стигнал до заключението, че подкрепата за украинската съпротива е спешно необходима през следващите седмици.

 

Но на фона на вътрешните сътресения в Русия, където основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин организира неуспешен бунт през уикенда, американските и европейските официални лица признаха, че сега може би е моментът да натиснат педала.

 

Ракетите ATACMS се изстрелват от РСЗО HIMARS, които на практика спряха руското нашествие в Украйна с далеч по-немощни боеприпаси.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени