Washington Post: Кремъл планира настъпление в Украйна с участието на 175 хиляди военни

Изданието се позовава на документа на американското разузнаване

Руски войски
Руски войски Източник: Instagram
Американското разузнаване е научило, че Кремъл планира офанзива срещу Украйна на много фронтове. Още в началото на следващата година Русия може да хвърли 175 000 войници в битка, пише Washington Post, като твърди, че разполага с документ на американското разузнаване, който включва сателитни снимки. Те показват, че руските войски са съсредоточени на четири места.
 
"Руските планове предвиждат военна офанзива срещу Украйна в началото на 2022 г. с мащаб на силите, който е удвоен от този, който видяхме миналата пролет по време на изненадващите учения на Русия близо до границите с Украйна... Плановете включват широкомащабно движение на 100 батальонни тактически групи от около 175 хиляди души, както и бронирана техника, артилерия и оборудване", се казва в съобщението.
 
Отбелязва се, че на американската карта с която разполага изданието броят на руските военнослужещи е 70 хиляди, но тяхното натрупване се предвижда да достигне до 175 хиляди, а широкото движение на батальонни тактически групи към и от границата е описано "за прикриване на намерения и създаване на несигурност".
 
Руски военен лагер на границата с Украйна
Руски военен лагер на границата с Украйна Източник: ВКонтакте
Според документа в момента там са разположени 50 бойни тактически групи, както и "новодошли" танкове и артилерия. Документът на разузнаването също така предполага, че руските сили могат да оставят оборудване в тренировъчните обекти, за да започнат бърза атака срещу Украйна.
 
Руски войски на границите на Украйна
Американските издания The Washington Post и Politico по-рано съобщиха за придвижването на руски войски до границите на Украйна. Тази информация беше подкрепена от сателитни снимки на движението на руските въоръжени части. НАТО регистрира прекомерно струпване на руски войски близо до украинските граници, като Алиансът допуска, че Москва може да извърши военна инвазия в Украйна.
 
"Русия подготвя инвазия в Украйна и остава много малко време, за да се предотврати това", така американското разузнаване предупреди европейските съюзници за предстоящата според техните данни операция.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени