WSJ: Пентагонът готов да даде ракети ATACMS с голям обсег на Украйна

Американските военни вече могат да използват ракетите от следващо поколение Precision Strike Missile Miss за собствените си запаси

Ракета ATACMS върху установка HIMARS
Ракета ATACMS върху установка HIMARS Източник: US Army

Пентагонът е готов да прехвърли в Украйна ракети ATACMS с голям обсег - над 180 мили или приблизително 290 км. Това се посочва в материал на The Wall Street Journal.

 

По-рано представители на Пентагона настояха, че въоръжените сили на САЩ трябва да запазят всичките си ракети ATACMS с голям обсег за собствените си военни нужди.

 

Сега обаче Министерството на отбраната на САЩ е отворено за прехвърляне на ATACMS с по-голям обсег, тъй като американските военни вече могат да използват ракетите от следващо поколение Precision Strike Missile Miss, твърдят американски служители.

 

В същото време няма информация дали президентът на САЩ Джо Байдън ще одобри прехвърлянето на далекобойни ATACMS на Украйна.

 

Във вторник САЩ обявиха прехвърлянето на пакет от $300 млн. за подпомагане на Украйна - първият през 2024 г. - на фона на блокирането на допълнително финансиране в Конгреса на САЩ от републиканците.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени