WSJ: Русия помага на хусите с данни

Новините за помощта на Русия за хусите идват след съобщения от тази седмица, че Путин е получил както материали, така и работна ръка от свои съюзници

Русия
Русия Източник: Zonanews

Русия предоставя критични данни на йеменските бунтовници хуси, за да им помогне в атаките им срещу западни кораби в Червено море. Това съобщава Wall Street Journal (WSJ) в четвъртък, като цитира свои източници. Според тях, подкрепяните от Иран хуси са използвали руски сателитни данни за своите атаки. Данните са предадени чрез членове на Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран.

 

Помощта на Русия за определена терористична организация се разглежда като част от план на президента Владимир Путин за поддържане на хаоса в световната икономика. Червено море е един от най-натоварените корабни пътища в света и прекъсването на световната търговия, съчетано с увеличените военни ресурси, необходими за отговор на атаките, предизвиква загриженост у анализаторите.

 

"За Русия всяко избухване където и да е е добра новина, защото отвлича вниманието на света по-далеч от Украйна и САЩ трябва да отделят ресурси, системи Patriot или артилерийски снаряди, а с Близкия изток в играта е ясно къде ще насочат САЩ изберете", каза Александър Габуев, директор на Carnegie Russia Eurasia Center, мозъчен тръст, базиран в Берлин.

 

Новините за помощта на Русия за хусите идват след съобщения от тази седмица, че Путин е получил както материали, така и работна ръка от свои съюзници. Иран е предоставил на Русия боеприпаси, дронове и ракети, а Северна Корея е изпратила 3000 войници да се обучават на руски, за да помогнат във войната им с Украйна.

Изданието не е получило отговор от руското правителство, нито от говорител на хусите, когато бе потърсено за коментар.

 

Припомняме, че хусите, които поддържат контрол над столицата на Йемен и голяма част от населението, атакуват международни кораби в Червено море от ноември 2023 г., в знак на солидарност с палестинците във войната в Газа.

Още от "Светът"

САЩ отпуснаха на Украйна $20 млрд. от замразените руски активи; Зеленски благодари на Г-7 за новата помощ за общо $50 мл

Сега Украйна може да получи помощта, от която се нуждае, без да обременяваме данъкоплатците, заяви в изявление американският президент Джо Байдън.

Прочетете повече прочетете повече

Лукашенко контра на Путин: Привличането на военнослужещи от трети страни ще доведе ескалация на конфликта в Украйна

Коментарът на Лукашенко бе по повод изявлението на САЩ, които за първи път обявиха, че са се запознали с доказателства за присъствието на 3000 севернокорейски военнослужещи в Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени