WSJ: САЩ ще въоръжат изтребителите F-16, доставени на Украйна от европейските съюзници

F-16 са сред най-модерното оборудване, което Западът даде на Украйна, докато се стреми да обърне хода на война, чието темпо се забави

Изтребители F-16
Изтребители F-16 Източник: U.S. Air Force

САЩ се съгласиха да въоръжат няколко десетки изтребители F-16, които да бъдат изпратени в Украйна с произведени в САЩ ракети и други модерни оръжия, разрешавайки проблема с боеприпасите, около който витаеше несигурност, съобщава The Wall Street Journal.

 

Дания и Холандия се готвят да изпратят първите произведени в САЩ F-16 в Украйна това лято, а тези от Белгия и Норвегия ще пристигнат по-късно. Пентагонът разполага с ограничен инвентар и производствен капацитет, но все пак ще може да осигури боеприпаси въздух-земя, комплекти за прецизно насочване на бомби и усъвършенствани ракети въздух-въздух в достатъчни количества, за да отговори на най-спешните нужди на Украйна, съобщи високопоставен американски служител. "Ние сме уверени, че ще можем да доставим всички тези оръжия, поне критичните количества, от които се нуждаят", каза той.

 

F-16 са сред най-модерното оборудване, което Западът даде на Украйна, докато се стреми да обърне хода на война, чието темпо се забави. И украинците, и страните донори обаче са уверени, че тези самолети ще укрепят въздушната мощ на украинските сили, въпреки че признават и значителните предизвикателства, свързани с пристигането им. "Това е важен плюс", каза норвежкият външен министър Еспен Барт Ейде. "Те няма да променят войната сами", добави той.

 

Оръжията, планирани от САЩ за въоръжение на F-16, включват ракети въздух-земя AGM-88 HARM; версиите с увеличен обсег на бомбите Joint Direct Attack Munition, които превръщат неуправляемите бомби в прецизни оръжия, както и така наречените бомби с малък диаметър и намален радиус на взрив. Освен това САЩ ще изпратят усъвършенстваните ракети въздух-въздух AMRAAM със среден обсег, заедно с ракетите въздух-въздух с малък обсег AIM-9X. "Самият самолет е безполезен без оръжия", каза генерал-майор Ролф Фоланд, началник на Кралските норвежки военновъздушни сили.

 

Много европейски държави не са склонни да изпратят големи количества от своите ограничени запаси от боеприпаси, изстрелвани от въздуха, в Украйна, така че съюзниците излязоха с решение, което Пентагонът нарече "отправна точка". По този начин тези страни ще имат възможността да ги закупят съвместно от САЩ, за да ги изпратят в Украйна, сподели американският служител.

 

Въоръжаването на F-16, от друга страна, е само едно от многото предизвикателства, пред които ще се изправят украинците, след като пристигнат. Така например обещаните 80 устройства няма да бъдат доставени едновременно. Дания ще ги изпрати на етапи в продължение на осем месеца.

 

САЩ и съюзниците не искаха да оповестяват конкретни срокове за пристигането на самолетите и техните оръжия поради опасения за сигурността. Украински официални лица изразиха благодарност на съюзниците за предоставянето на самолетите, но частно се оплакаха, че пристигането им, подобно на голяма част от западната помощ, идва твърде късно, в твърде малко на брой и с твърде много ограничения, за да превърнат войната в значителна.

Още от "Светът"

Путин подписа указ за увеличаване числеността на руската армия до почти 2,4 милиона души

На правителството е възложено да предостави на Министерството на отбраната на Руската федерация бюджетни средства от федералния бюджет, необходими за изпълнението на този указ

Прочетете повече прочетете повече

Ранените цивилни в украинския град Харков при руска бомбардировка нараснаха на 30

Харков, вторият по големина град в Украйна, е разположен близо до руската граница и постоянно е подложен на атаки от руски бомби, ракети и безпилотни летателни апарати

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър на 147 мигранти, намиращи се на борда на испанския кораб "Open Arms", да слязат на остров Лампедуза през август 2019 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени