Яхтата на санкционирания руски олигарх Пумпянски отива на търг

С нея ще бъде погасен дълг от 20 млн. долара, който Пумпянски има към "Джей Пи Морган"

Яхтата Axioma на Дмитрий Пумпянски
Яхтата Axioma на Дмитрий Пумпянски Източник: Kurier

Суперяхтата "Аксиома" на Дмитрий Пумпянски, основател на руската стоманодобивна компания TMK, ще бъде продадена по решение на гибралтарски съд, а парите ще отидат в американска банка, съобщи Би Би Си.

 

След нахлуването на Русия в Украйна Западът наложи санкции на редица руски олигарси и служители, зависими от Владимир Путин. Няколко супер яхти, свързани с тях, са конфискувани, но досега нито една не е продадена на търг.

 

Дългият 72,5 м кораб "Аксиома" има пазарна стойност 75 млн. долара, но вероятно ще бъде продаден за по-малко. Търгът ще се проведе във вторник, а инициаторът на продажбата, американската банка "Джей Пи Морган", ще се задоволи със сума, която е три пъти по-малка.

 

Банката убеди гибралтарския съд да продаде лодката, за да бъде погасен дълг от 20 млн. долара, който Пумпянски има към "Джей Пи Морган".

 

"Аксиома" е построена през 2013 г. и първоначално е носила името Red Square (Червеният площад, бел. ред.). Пумпянски отдавал яхтата под наем на всички желаещи за 549 000 евро на седмица.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени