Япония реши да изхвърли над 1 млн.тона замърсена вода от АЕЦ "Фукушима" в океана

Процесът на подготовка за изпускане на вода от атомната електроцентрала в океана ще отнеме около две години

Аварията във Фукушима
Аварията във Фукушима Източник: Ocean-media

Япония планира да излее в морето над 1 милион тона радиоактивна вода от авариралата атомна електроцентрала "Фукушима 1", съобщи днес правителството, цитирано от световните агенции. Решението е взето на среща на ръководителите на министерства с премиера Йошихиде Суга. Ройтерс отбелязва, че това решение вероятно ще разгневи съседни страни като Южна Корея. Изливането на радиоактивната вода в морето повече от едно десетилетие след ядрената катастрофа ще нанесе нов удар на рибарската индустрия в североизточната японска префектура Фукушима, която от години се противопоставя на тази мярка.


Японското правителство увери, че водата, която ще бъде източена, като цяло е изчистена от радиоактивни вещества. Тя отново ще бъде филтрирана за премахване на вредни изотопи и ще бъде разредена, за да отговаря на международните стандарти. Процесът на подготовка за изпускане на вода от атомната електроцентрала в океана ще отнеме около две години. През това време ще бъде подготвено и тествано допълнително оборудване.

 

Сега в стоманени резервоари на територията на "Фукушима-1" има над 1,25 милиона тона вода, пречистена от най-опасните радиоактивни вещества. Съдържащите се обаче изотопи на тритий технически не могат да бъдат извлечени от там. Япония твърди, че когато бъде изхвърлено в океана, концентрацията на това вещество ще отговаря на стандартите, определени от Световната здравна организация за питейна вода.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени