Ярослав Качински преизбран за лидер на управляващата партия "Право и справедливост"

За последен път заставам начело на "Право и справедливост", каза Качински на пресконференция

Ярослав Качински
Ярослав Качински Източник: Wikimedia Commons
Ярослав Качински бе преизбран за лидер на управляващата от 2015 г. в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС) на провелия се днес конгрес на консервативната националистическа формация, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Това стана в деня, когато бившият полски премиер Доналд Туск оглави отново основната опозиционна сила - либералната партия "Гражданска платформа" (ГП). Туск се оттегли временно от полската политика, докато бе председател на Европейския съвет между 2014 и 2019 г., но по това време критикуваше консервативното правителство в родината си, което влезе в конфликт с Брюксел заради редица свои политики.
 
"За последен път заставам начело на "Право и справедливост", каза Качински на пресконференция. Той подчерта, че партията му е изправена пред много предизвикателства. По думите му в нея има много проблеми, заради които нейният рейтинг пада. Според него формацията трябва да се раздели с хората, които й вредят, да заложи на подкрепата за селските райони и да се продължи програмата за икономическо развитие на страната и социалната подкрепа за населението. 72-годишният Качински без прекъсване е начело на "Право и справедливост" от януари 2003 г. Сега той е най-влиятелният политик в Полша. Освен лидер на управляващата партия Качински е и вицепремиер, отговарящ за въпросите на националната сигурност, отбелязва ТАСС.
 
По-рано днес Доналд Туск беше избран за нов лидер на най-силната опозиционна партия в - "Гражданска платформа", предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че за мнозина в либералната ГП, чийто съосновател е Туск, залогът е в бъдещето на Полша в Европейския съюз. Парламентарните избори, насрочени за 2023 г. ще определят дали управляващата "Право и справедливост", водена от Качински, ще продължи споровете си с Брюксел по въпроси, вариращи от съдебната реформа, която според ЕС подкопава независимостта на съдиите, до правата на ЛГБТ общността. 
 
В речта си на конгреса на своята партия днес Качински сравни, по думите му, подобряването на стандарта на живот по време на управлението на "Право и справедливост" и елитаризма, който е доминирал преди това. "Тази група (елитът) бе доминираща, а всички останали трябваше да се задоволят със скромен, беден и понякога мизерен живот", каза лидерът на "Право и справедливост". "Ние върнахме достойнството на хората, достойнството на работните им места чрез повишаване на заплатите, твърде значително повишаване на пенсиите, увеличение на минималната заплата", добави Качински.

Още от "Светът"

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени