Ярослав Качински: Само ядрени оръжия могат да възпират Москва

Полша е отворена да приеме ядрено оръжие от САЩ, увери той

Ярослав Качински
Ярослав Качински Източник: Commons.wikimedia.org

Полският вицепремиер, председател на Комитета за национална сигурност и отбрана Ярослав Качински твърди, че страната му е отворена за разполагане на американско ядрено оръжие на нейна територия.

 

"Ако американците поискат от нас да разположим ядрени оръжия в Полша, ние щяхме да бъдем отворени за това. Това значително би увеличило сдържането на Москва", каза той в интервю за германския вестник Welt am Sonntag.

 

Качински призова за създаване на нов команден център на НАТО в Полша. "Бихме искали да имаме голям оперативен щаб на Алианса у нас, като например в Брунсум (Холандия), където се планират съвместни операции на НАТО. Това би било ясен сигнал за Москва, че вече има ниво на лидерство на НАТО на изток", каза той.

 

Полският вицепремиер смята, че Алиансът трябва да направи повече за разрешаване на ситуацията в Украйна. "Първото е да се проведе мироопазваща мисия. Това, разбира се, е възможно само с одобрението на Украйна. Второ, страните от НАТО трябва най-накрая да предоставят оръжията, които украинският президент Владимир Зеленски активно иска", аргументира се Качински.

Още от "Светът"

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени