"Ястребът" Радев нападна Русия на срещата на НАТО в Мадрид, в България е "гълъб"

Той добави, че основна задача на лидерите на 30-те държави членки ще бъде да гарантират, че войната в Украйна няма да увеличи своя пространствен обхват

Румен Радев
Румен Радев Източник: Пресслужба на Президента на РБ

След десетилетия на борба с тероризма по света днес НАТО се връща към своята основна цел - да гарантира сигурността и целостта на своите членове. Това заяви от Мадрид президентът Румен Радев.

Той участва в срещата на върха на Алианса.

 

Срещата на върха на НАТО започва в момент на радикално променена ситуация по сигурността в резултат на руската агресия в Украйна и засилена конкуренция между основните стратегически играчи на международната сцена. Това каза президентът Румен Радев при пристигането си на срещата на върха на НАТО в Мадрид.

 

Той заяви, че основна задача на лидерите на 30-те държави членки ще бъде да гарантират, че войната в Украйна няма да увеличи своя пространствен обхват. "След десетилетия на фокусиране върху борбата с тероризма и укрепването на мира далеч от нашия регион, алиансът се завръща към своята същинска мисия да бъде гарант на суверенитета, сигурността и териториалната цялост на членовете", заяви Радев.

 

"Това означава повишени амбиции, повече ресурси и като национално инвестиране и като общи разходи за отбрана", добави той.

 

Предстои да се вземат важни решения на политическо ниво за отбранителния потенциал на източния фланг, за потенциала на нарастване на многонационалните бойни групи до ниво на бригади, но тепърва това ще трябва да се обсъжда и на военно равнище, добави той.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени