"Ястребът" Радев нападна Русия на срещата на НАТО в Мадрид, в България е "гълъб"

Той добави, че основна задача на лидерите на 30-те държави членки ще бъде да гарантират, че войната в Украйна няма да увеличи своя пространствен обхват

Румен Радев
Румен Радев Източник: Пресслужба на Президента на РБ

След десетилетия на борба с тероризма по света днес НАТО се връща към своята основна цел - да гарантира сигурността и целостта на своите членове. Това заяви от Мадрид президентът Румен Радев.

Той участва в срещата на върха на Алианса.

 

Срещата на върха на НАТО започва в момент на радикално променена ситуация по сигурността в резултат на руската агресия в Украйна и засилена конкуренция между основните стратегически играчи на международната сцена. Това каза президентът Румен Радев при пристигането си на срещата на върха на НАТО в Мадрид.

 

Той заяви, че основна задача на лидерите на 30-те държави членки ще бъде да гарантират, че войната в Украйна няма да увеличи своя пространствен обхват. "След десетилетия на фокусиране върху борбата с тероризма и укрепването на мира далеч от нашия регион, алиансът се завръща към своята същинска мисия да бъде гарант на суверенитета, сигурността и териториалната цялост на членовете", заяви Радев.

 

"Това означава повишени амбиции, повече ресурси и като национално инвестиране и като общи разходи за отбрана", добави той.

 

Предстои да се вземат важни решения на политическо ниво за отбранителния потенциал на източния фланг, за потенциала на нарастване на многонационалните бойни групи до ниво на бригади, но тепърва това ще трябва да се обсъжда и на военно равнище, добави той.

Още от "Светът"

Дипломатическите усилия да се намери международна подкрепа за Киев или Москва се сблъскват в Африка

Руските официални лица използват брутална пропаганда и конспиративната концепция за елита на т.нар. "златен милиард", за да се снабдят със съюзници

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени