Йенс Столтенберг: Действията на Русия срещу Алексей Навални са перверзия със справедливостта

Руските служби за сигурност се опитват да заглушат демократичните гласове и да потиснат основните свободи, посочи той

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и украинският премиер Денис Шмигал
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и украинският премиер Денис Шмигал Източник: NATO

Действията на Русия с политическа цел срещу Алексей Навални са перверзия със справедливостта. Жертвата на нападение с цел убийство е преследвана, а нападателите са на свобода. Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция с украинския премиер Денис Шмигал, съобщава БТА. 

"Решително осъждам произволното задържане на граждани и журналисти в Русия, както и употребата на сила срещу тях, добави Столтенберг. Руските служби за сигурност се опитват да заглушат демократичните гласове и да потиснат основните свободи", посочи той. Столтенберг отбеляза, че Черно море е стратегически важно за НАТО и в района не трябва да има надмощие на една държава - Русия.

 

По неговите думи е необходимо свободно корабоплаване, а същевременно в района се наблюдава струпване на руски военни сили. Той отново призова Русия да се изтегли от Украйна и да спре подкрепата си за отцепниците. "Надяваме се на мирно решение", посочи Столтенберг. Той съобщи, че на предстоящата среща на държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО в Брюксел тази година ще бъде обсъдено разширяването на пакта. Вратите на алианса остават отворени, посочи генералният секретар. Шмигал определи присъединяването на Украйна към НАТО като основна краткосрочна цел. Той съобщи, че през септември се очаква украински бойци да участват в съвместно учение с НАТО край Одеса. Украинският премиер отбеляза, че страната му строи две военноморски бази - в Черно и в Азовско море.

Още от "Светът"

Съливан: Конгресът трябва да реши дали да продължи да подкрепя Украйна или ще пренебрегне уроците, които сме научили от

Новият пакет предлага допълнителни $61 милиарда долара за Украйна, главно за закупуване на оръжия от САЩ, както и $14,3 милиарда за Израел, което включва 10,6 милиарда долара за оръжия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени