Йенс Столтенберг: Нахлуването на Украйна в Курска област е законно

Киев има правото на самоотбрана, убеден е той

Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг Източник: NATO

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е заявил в интервю за германския вестник "Ди Велт ам Сонтаг", че нахлуването на Украйна в руската област Курск е законно заради правото на Киев на самоотбрана. Украинската офанзива започна на 6 август. ВСУ са превзели десетки селища и над 1200 квадратни километра територия.

 

"Украйна има право да се защитава. И според международните закони това право не спира на границата", категоричен е Столтенберг. По думите му руските войници, танкове и бази в област Курск са легитимни мишени според международното право.

 

Генералният секретар на НАТО твърде още относно офанзивата, че Киев не е информирал предварително Алианса, който "не е изиграл никаква роля в нея". Нахлуването в Курска област обаче не променя почти нищо на фронта в Източна Украйна, пише Франс прес, и отбелязва, че там Русия продължава да отбелязва постепенен напредък, като вчера е превзела три населени места.

 

Столтенберг също приветства ангажимента на Германия да остане най-големият европейски военен донор на Украйна и вторият по големина в света, въпреки че Берлин подготвя съкращения на помощта си за Киев в бюджета за следващата година. Правителството на канцлера Олаф Шолц беше подложено на яростни критики за решението миналата седмица. Той казва, че Германия ще продължи да доставя оборудването на украинската армия с превъзходно оръжие и личен състав.

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призна, че армията е изправена пред "изключително трудна" ситуация край стратегическия град Покровск в Донецк, който руските сили наближават все повече.

 

Стана ясно и че Зеленски е уволнил командващия военновъздушните сили Никола Олешчук след като в понеделник един от предоставените на Украйна от западните й съюзници самолети Ф-16 беше поразен, а пилотът загина. Украински депутат заяви, че машината е била свалена по погрешка от украинската противовъздушна отбрана. 

Още от "Светът"

Путин подписа указ за увеличаване числеността на руската армия до почти 2,4 милиона души

На правителството е възложено да предостави на Министерството на отбраната на Руската федерация бюджетни средства от федералния бюджет, необходими за изпълнението на този указ

Прочетете повече прочетете повече

Ранените цивилни в украинския град Харков при руска бомбардировка нараснаха на 30

Харков, вторият по големина град в Украйна, е разположен близо до руската граница и постоянно е подложен на атаки от руски бомби, ракети и безпилотни летателни апарати

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър на 147 мигранти, намиращи се на борда на испанския кораб "Open Arms", да слязат на остров Лампедуза през август 2019 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени