Йенс Столтенберг: НАТО ще подкрепя Украйна до победа във войната

Украинците и само те могат да решат кога има условия за преговори и кой може да седне на масата за преговори и да каже кое решение е приемливо, доави генералният секретар на Алианса

Йенс Столтенберг и Володимир Зеленски
Йенс Столтенберг и Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

НАТО ще подкрепя Украйна, докато тя не победи във войната, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в четвъртък на конференция в Норвегия, съобщи агенция Ройтерс. Според него руският президент Владимир Путин е подценил НАТО, нахлувайки в своя южен съсед преди 17 месеца.


Запитан за украинската контраофанзива, Столтенберг каза, че украинците постигат напредък, но има много несигурност, въпреки че Украйна бавно, но сигурно си възвръща територията. НАТО води вътрешни дискусии за това как да се сложи край на конфликта в Украйна и как да се постигне мир, каза още генералният секретар на алианса. От Украйна зависи да реши кога ще има подходящи условия за присъединяване към преговорите след руското нахлуване, добави Столтенберг.

 

"Украинците и само те могат да решат кога има условия за преговори и кой може да седне на масата за преговори и да каже кое решение е приемливо. Украинците решават какви да бъдат условията на мира, ролята на НАТО е да подкрепя Украйна", каза той.


Миналата седмица високопоставен член на екипа на Столтенберг разгневи Киев, разсъждавайки върху възможността Украйна да се откаже от територии в името на спирането на войната. След това той се извини, че изказването му е било неуместно.

 

НАТО не е открил никакви промени в разположението на руските ядрени сили и западният алианс не вижда причина да ни накара да променим собствените си сили и начина, по който те са разположени, каза Столтенберг.


Досега не сме станали свидетели на нищо, което да изисква това от наша страна, посочи генералният секретар на НАТО. Столтенберг каза още, че страните членки на алианса не трябва да стават прекалено зависими от Китай за стратегически суровини.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени