Йенс Столтенберг: Съюзниците от НАТО не могат да правят компромиси с основния принцип на европейската и на международната сигурност

Няма да се допусне в НАТО да има членове - втора категория

Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг Източник: NATO

НАТО никога няма да се съгласи да изтегли войските си от страните, приети в алианса след 1997 г., защото това би ги направило държави членки втора категория,  заяви генералният секретар  Йенс Столтенберг в  интервю за канадската телевизия Си Би Си.

 

Съюзниците от НАТО не могат да правят компромиси с основния принцип на европейската и на международната сигурност. Фактът, че всяка страна има право да избере собствения си път, да реши сама дали иска да членува в съюз като НАТО, или не, е ключов принцип.

 

Разбира се, не можем да се съгласим и с това, че не трябва да имаме войски на НАТО във всички страни, които се присъединиха след 1997 г. Това по същество означава, че половината от нашите членове няма да може да бъдат защитени от войските на НАТО и тогава те ще бъдат нещо като страни членки втора категория, което няма да допуснем.

 

Готови сме обаче да участваме в балансирани мерки за съкращаване на оръжията – ядрените ракети и много други мерки, които ще са положителни и за Русия, и за НАТО", каза генералният секретар на алианса. Той е убеден, че НАТО и Русия трябва да преговарят, за да предотвратят използването на военна сила срещу Украйна, но засега е рано да се говори за намаляване на напрежението, предаде БНР.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени