ЮАР не гарантира, че няма да арестува Путин при негова визита

Ние никога няма да променим своето законодателство за целите на индивидуално лице, южноафриканския посланик в Русия Мзувукиле Джеф Макетука

Диктаторът Путин
Диктаторът Путин Източник: Getty Images

 Южна Африка не може да гарантира сигурността на посещението на руския президент Владимир Путин на територията си поради издадената от Международния наказателен съд (МНС) заповед за арест спрямо него. Това заяви южноафриканския посланик в Русия Мзувукиле Джеф Макетука пред ТАСС.

 

Според дипломата, докато Южна Африка е член на Международния наказателен съд, едва ли Путин ще дойде в страната. "Да, такива са обстоятелствата. Редно е да се каже", потвърди Макетука.

 

"Ние никога няма да променим своето законодателство за целите на индивидуално лице. Важно е това да се разбере. Помните, че към август 2023 г. Южна Африка издаде официално изявление, в което се посочва - първо, ние разбираме своите отговорности към това да бъдем членове на Международния наказателен съд. Разбираме го напълно като Южна Африка. И не трябва да има объркване относно това", посочи той.

 

"Подписали сме Римския статут. А шансовете Южна Африка да напусне Римския статут са много малки, освен ако наистина няма нещо голямо, което да се развие. Но към момента такъв въпрос не стои в уравнението", отбеляза южноафриканският посланик.

 

"Заявихме във връзка с обвинението срещу президента Путин от МНС, на който сме членове, че ще обсъдим този въпрос със заинтересованите страни. Първо - с Русия. Второ - с МНС по отношение на процеса. И това се случи. В кулоарите на Африканската инициатива за мир в Санкт Петербург и в кулоарите на срещата на върха между Африка и Русия в Санкт Петербург Южна Африка обсъди въпроса с Русия и двамата президенти постигнаха приятелско съгласие, че Путин няма да посещава Южна Африка", уточни той.

 

"Но за да промени Южна Африка своите законодателни процеси, не забравяйте, че тя е демокрация - много жизнена и строга демокрация, където ратификацията на законите се извършва чрез строги процеси", посочи посланикът.

 

На 17 март 2023 г. МНС издаде заповеди за арест на военнопрестъпника Владимир Путин и руския президентски комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова с мотива, че двамата са отговорни за незаконното депортиране на украински деца.

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени