ЮАР: Путин щеше да бъде арестуван при влизане на територията на страната

Срещу Путин има издадена международна заповед за арест заради военни престъпления, извършени в Украйна

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: Цензор.NET

Правителството на Южна Африка е щяло да арестува руския президент Владимир Путин при негово евентуално влизане територията на страната, се казва в писмена декларация на министерството на правосъдието, която опозиционният Демократичен алианс публикува вчера, предаде ДПА.

 

След месеци на несигурност Южна Африка и Русия обявиха миналата седмица, че Путин няма да пътува до Южна Африка за срещата на върха на организацията БРИКС. Вместо това той ще се включи чрез видеовръзка във форума в Йоханесбург от 22 до 24 август, който обединява Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

 

Демократичният алианс, заедно с правозащитната организация "Амнести Интернешънъл", заведоха дело в съд в Претория, за да принудят правителството да арестува Путин, ако той влезе в страната.

 

Изпълнителната директорка за южноафиканския клон на "Амнести Интернешънъл" Шенила Мохамед нарече декларацията "победа за върховенството на закона и международното правосъдие, но най-важното - победа за жертвите в Украйна".

 

Срещу Путин има издадена международна заповед за арест заради военни престъпления, извършени в Украйна.

 

Южноафриканският президент Сирил Рамапоса каза, че Москва е предупредила Южна Африка, че евентуално арестуване на Путин ще бъде равносилно на "обявяване на война".

 

Южна Африка е подписала учредителния договор на Международния наказателен съд в Хага, който издаде заповедта за арест на Путин и бе подложена на натиск от международната общност да арестува Путин, ако отиде на форума.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени