Южна Африка отчита рекорден брой нови случаи на коронавирус

фициалният брой на жертвите от началото на пандемията надхвърли 63 000

Южна Африка отчита рекорден брой нови случаи на коронавирус
Южна Африка отчита рекорден брой нови случаи на коронавирус Източник: Pixabay

Република Южна Африка отчита рекорден брой нови случаи на коронавируса. Основното огнище на новия епидемичен взрив е Йоханесбург, а причина за него е новият вариант Делта на вируса, съобщиха здравните власти, цитирани от Асошиейтед прес. За последното денонощие са потвърдени над 26 000 нови случая, а ден по-рано те бяха 24 000, според Националния институт по заразни болести. Така най-високите стойности, достигнати при предишните вълни на заразата, са задминати, а много болници бързо запълват капацитета си.

 

В лечебни заведения в Южна Африка в момента се лекуват над 13 800 души, а някои болници отменят планови операции, за да освободят места и медицински персонал за новите пациенти. Официалният брой на жертвите от началото на пандемията надхвърли 63 000, макар че статистиката за нарасналата цялостна смъртност в страната говори за това, че починалите от вируса може в действителност да са над 170 000. Отчетените в Южна Африка 2 милиона заразени от началото на пандемията представляват над 30 на сто от случаите във всички 54 страни в Африка, сочат данните на Африканския център за контрол и превенция на болестите.

 

Миналата седмица президентът Сирил Рамапоса обяви затягане на мерките срещу разпространението на вируса, включително по-дълъг вечерен час, забрана за продажбата на алкохол, затваряне на много училища и спиране на пътуванията от и към Гаутенг, най-голямата по население провинция в Южна Африка, която включва Йоханесбург и столицата Претория. Над 60 на сто от новите случаи са в Гаутенг, а властите се опасяват, че заразата скоро може да обхване и други градове и провинции. След бавно начало ваксинацията набра скорост, но все още изостава доста от равнищата в развитите страни.

 

Засега над 3,3 милиона души от 60-милионното население на Южна Африка е ваксинирано с първа доза на ваксината на "Пфайзер", както и с тази на "Джонсън и Джонсън". Южноафриканският здравен регулатор даде разрешение вчера за произвежданата от китайската компания "Синовак" ваксина, но с условието тя да предостави окончателните данни от продължаващи клинични изпитания. Съседните южноафрикански страни Мозамбик, Намибия, Замбия и Зимбабве също се борят с рязко увеличение на случаите на заразяване.

Още от "Светът"

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени