Южна Корея е вдигнала по тревога изтребители, след като севернокорейски дронове са навлезли във въздушното ѝ пространство

Това е първото потвърдено прекосяване на границата от севернокорейски дронове от 2017 г., когато разбит дрон от Северна Корея, за който се предполага, че е бил на разузнавателна мисия, бе открит в планина близо до границата

Дрон
Дрон Източник: ИноСМИ

Пет севернокорейски дрона са навлезли днес в Южна Корея и в отговор тя е вдигнала по тревога изтребители и щурмови вертолети и е открила огън, за да се опита да ги свали, предаде Ройтерс, като се позова на южнокорейските въоръжени сили. Като част от своя отговор южнокорейските въоръжени сили също така изпратили самолети за наблюдение над Севера, за да заснемат негови военни съоръжения, каза южнокорейски официален представител.

 

"Това е явен акт на провокация от страна на Севера и нарушение на въздушното ни пространство", заяви на пресконференция представителят на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея Ли Сън-о. Той каза, че един от петте севернокорейски дрона е прелетял близо до южнокорейската столица Сеул и другите четири прелетели близо до западното крайбрежие на страната. По негови думи южнокорейските въоръжени сили задействали "средства за сваляне" на дроновете. Той не уточни дали някой от дроновете е бил свален, но новинарската агенция Йонхап по-късно съобщи, че въоръжените сили са изстреляли около сто снаряда, но не са успели да свалят нито един. Ли каза, че, след като първоначално засякла дроновете, Южна Корея изстреляла "предупредителни изстрели".

 

Известно е, че един от дроновете се е върнал в Северна Корея, а Южна Корея не е успяла да проследи другите четири, съобщи още Йонхап, като се позова на южнокорейското командване. Севернокорейските държавни медии засега не споменават за каквито и да било дронове. Южна Корея е установила, че дроновете са дошли от Северна Корея, прекосявайки т. нар. военна демаркационна линия между двете страни. Те са били засечени в небето над град Гимпо в западната част на Южна Корея около 10:25 ч. местно време, съобщиха въоръжените сили.

 

Това е първото потвърдено прекосяване на границата от севернокорейски дронове от 2017 г., когато разбит дрон от Северна Корея, за който се предполага, че е бил на разузнавателна мисия, бе открит в планина близо до границата. През 2014 г. севернокорейски дрон беше открит на южнокорейски крайграничен остров. Лек щурмови самолет Кей Ей-1 се е разбил малко след като е излетял от базата си, за да противодейства на дроновете, каза служител от южнокорейското министерството на отбраната. Двамата пилоти са успели да напуснат самолета преди той да се разбие и са откарани в болница.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени