За първи път човек прелетя през тунел за автомобили със самолет

Постижението за Гинес е дело на италианеца Дарио Коста

Дарио Коста е първият човек в света, прелетял през тунел за автомобили със самолет
Дарио Коста е първият човек в света, прелетял през тунел за автомобили със самолет Източник: Red Bull видео

Италианецът Дарио Коста стана първият човек в света, прелетял през тунел за автомобили със самолет. Дори през два тунела наведнъж, намиращи се на турска територия. Идеята, която се ражда преди година, беше реализирана на 4 септември, когато италианският пилот и каскадьор Дарио Коста премина през тунелите със специално подготвен лек едномоторен самолет Zivko Edge 540.


41-годишният пилот, професионален състезател на Red Bull Air Race, прелетя през два тунела за автомобили Чаталджа извън Истанбул, на магистралата Северна Мармара, поставяйки рекорд на Гинес, тъй като никой в ​​света не беше правил досега подобна каскада. Целият полет, от отделянето от асфалта до излизането от втория тунел, отне 43,44 секунди – през това време Дарио Коста измина 2,26 км, достигайки максимална скорост 245 км/ч.

 


По време на полета самолетът беше на височина от 70 см до 1 м над асфалта, а пилотът трябваше да поддържа разстояние от около 3,5 м между върха на крилото и стените на тунела, като коригира траекторията спрямо промените в архитектурата на конструкцията. В края на полета Дарио Коста стана притежател на четири рекорда на Гинес наведнъж – най-дълъг тунел, преминат със самолет (1610 м), първи полет на самолет през тунел, първи полет на самолет през два тунела и първо излитане на самолет от тунел, пише TechNews.bg.


"Никога през живота си не съм летял в тунел – никой никога не е правил това – така че големият въпрос в главата ми през цялото време беше дали всичко ще върви както очаквахме, или ще трябва да импровизирам. Разбира се, когато свърши, беше голямо облекчение, но основната емоция за мен беше голямо, голямо щастие. За мен проектът се превърна в още една сбъдната мечта", сподели Дарио Коста след полета.

Още от "Светът"

Ще поискаме да бъде свикано заседание на Съвета НАТО-Украйна, заяви Володимир Зеленски

Зеленски изказа благодарност конкретно към германския канцлер Олаф Шолц за усилията, лидерството и правилната международна комуникация, които той е показал при посещението си в Пекин

Прочетете повече прочетете повече

Израелският премиер Нетаняху: Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно

Вчера израелската армия обеща да отвърне на масираната и безпрецедентна атака на Иран, въпреки призивите на много страни, начело със САЩ, да се избегне разрастване на конфронтацията в Близкия изток

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени