За първи път от началото на войната "неизвестен" дрон атакува Санкт Петербург

Според Telegram-канала Shot дронът е пренасял 3 кг експлозиви и се е опитал да атакува петролен терминал

Санкт Петербург
Санкт Петербург Източник: Sankt-peterburg-gid.ru

В нощта на 18 януари системите за противовъздушна отбрана на руската терористична държава са прихванали боен дрон над Ленинградска област. Руското министерство на агресията не предостави повече подробности. По-специално, то не уточни района, в който е бил прихванат дронът.

 

 

Според Telegram-канала Shot, дронът е пренасял 3 кг експлозиви и се е опитал да атакува петролен терминал в Санкт Петербург. Останките от дрона са открити на територията на "Петербургски нефтен товарен терминал", възмомжно е да са паднали и във Финския залив. Инфраструктурата на пристанището не е повредена, няма пострадали.

 

 

Живеещите на остров Василиевски са чули силен звук, подобен на експлозия около 1:30 часа през нощта, пише сайтът "Фонтанка". В същото време, според руското Министерство на агресията, системите за противовъздушна отбрана са свалили дрон. Живеещите на булевард "Головин", улица "Вадим Шефнер" и булевард "Вилкицки" съобщиха в социалните мрежи за взривове.

 

Атаката с украински дронове в нощта на 18 януари срещу петролен склад в Ленинградска област на Руската федерация е специална операция на Главното  управление за разузнаване на Министерството на отбраната на Украйна. 

 

Това съобщи "Украинска правда" като се позовава на свои източници в специалните служби. "Това е операция на Главното разузнавателно управление с използване на съвременни украински средства. Събирането на данни продължава, има потвърждение за поразяване на цели. Отсега нататък военните обекти на Санкт Петербург и Ленинградска област са в обсега на украинските сили", е добавил източникът.

 

Петербургски нефтен товарен терминал
Петербургски нефтен товарен терминал Източник: АРС Инжиниринг

Освен това, както пътници са разказали на "Фонтанка", на летище "Пулково", което се намира в югозападните покрайнини на Санкт Петербург, имало е закъснение на полетите през нощта. Пътниците са информирани за въвеждането на плана "Килим", който включва затваряне на небето над летището в случай на поява на неидентифициран летящ обект в него. Досега не е имало съобщения за прихващане на дронове над Ленинградска област от началото на войната в Украйна.

 

Също през нощта на 18 януари дронове са атакували руския град Подолск. Според кмета на Москва, Сергей Собянин дронът се е насочил към Москва. В резултат на падането на отломките му няма разрушения и жертви, каза Собянин.

 

Освен това губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков заяви, че през нощта от Украйна са изстреляни 10 ракети в Белгород и Белгородска област. Една жена е била ранена - получила е рана от шрапнел. Повредени са електропроводи и няколко частни къщи.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени