За пръв път от 100 години: републиканецът Кевин Маккарти не успя да оглави Камарата на представителите

И на първия, и на втория тур от гласуването Маккарти не получи нужните 218 гласа, въпреки че републиканците имат 222 представители в Камарата

Кевин Маккарти
Кевин Маккарти Източник: Getty Images

Републиканецът Кевин Маккарти загуби драматичен първи вот за избор на председател на Камарата на представителите - долната камара на американския Конгрес, след като твърдолинейните консерватори от собствената му партия гласуваха против него. Той не успя да получи необходимото мнозинство от 218 гласа, за да наследи демократа Нанси Пелоси като председател.


Това е първият път от повече от век, в който Камарата не успява да избере председател от първото гласуване. Лидерът на демократите в Камарата на представителите Хаким Джефрис изпревари Маккарти при гласуването с 212 срещу 203 гласа, тъй като 19 републиканци избраха различен кандидат от официалната партийна номинация. Законодателите бързо преминаха към второ гласуване, като изглежда малко вероятно Маккарти да надделее в него.


И на първия, и на втория тур от гласуването Маккарти не получи нужните 218 гласа, въпреки че републиканците имат 222 представители в Камарата. Причината за това е, че някои привърженици на Доналд Тръмп не го подкрепиха. 

 

Републиканците, които получиха мнозинство в Камарата на изборите през ноември, обещаха да се възползват от него, за да започват редица разследвания срещу Байдън, фокусирани например върху справянето му с пандемията. Преди да предприемат подобни действия, те най-напред трябва да се споразумеят, за да изберат председател на Камарата на представителите.

 

Освен Маккарти републиканците издигнаха за председателското място кандидатурата на Андрю Бигс, а демократите - тази на Хаким Джефрис. Представителите на долната камара в Конгреса ще продължат да гласуват до избирането на председател.

 

Избирането на председател на Камарата на представителите може да отнеме няколко часа, но и няколко седмици - през 1856 г. избраните конгресмени постигат съгласие едва след два месеца и 133 гласувания.

Още от "Светът"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени