За Русия членството на Украйна в НАТО е "червена линия"

Володимир Зеленски подчерта в понеделник, че иска ясно "да" или "не" от Байдън план за присъединяване на Украйна към НАТО

Владимир Путин и Дмитрий Песков
Владимир Путин и Дмитрий Песков Източник: Life

Кремъл настоя, че членството на Украйна в НАТО ще бъде "червена линия" за Москва и че е притеснена от говоренето, че някой ден Киев може да получи план за действие за членство, информира "Ройтерс". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков направи това изказване ден след като президентът на САЩ Джо Байдън и руският му колега Владимир Путин проведоха разговори в Женева. Песков отбеляза, че срещата като цяло била положителна.

 

Украинският президент Володимир Зеленски подчерта в понеделник, че иска ясно "да" или "не" от Байдън относно даването на Украйна на план за присъединяване към НАТО. Байдън настоя, че Украйна трябвало да изкорени корупцията и да изпълни други критерии, преди да може да се присъедини. Песков отбеляза, че Москва следи отблизо ситуацията.

 

"Това е нещо, което наблюдаваме много внимателно и това наистина е червена линия за нас - що се отнася до перспективата Украйна да се присъедини към НАТО", изтъкна Песков пред радиостанция "Ехото на Москва", като допълни: "Разбира се, това (въпросът за плана за членство на Украйна) буди нашите притеснения".

 

Песков посочи още, че Москва и Вашингтон са се съгласили на вчерашната среща в Женева, че трябва да проведат преговори за контрол на оръжията възможно най-скоро. Байдън и Путин се договориха на срещата да започнат редовни преговори, за да се опитат да поставят основите за бъдещи споразумения за контрол на оръжията и мерки за намаляване на риска.

 

Заместник-министър на външните работи на Русия заяви по-рано днес, че Москва очаква тези преговори с Вашингтон да започнат до седмици. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени