За трети път в рамките на една седмица Украйна удари струпване на руски окупатори - поне 19 са ликвидирани

Сред загиналите са заместник-командирът на 155-а отделна бригада от морската пехота подполковник Роман Кожухов

Реактивна система за залпов огън HIMARS
Реактивна система за залпов огън HIMARS Източник: Wikipedia

Въоръжените сили на Украйна нанесоха ракетен удар с срещу концентрация на руски войски в Оленовка, Донецка област, използвайки РСЗО HIMARS, съобщи Олег Царев, бивш депутат от Върховната рада, който дезертира на страната на Руската федерация.

 

"Говори се за поредно награждаване пред строя и още един удар с ракети от РСЗО HIMARS по нашите военнослужещи и последващи загуби. Няма да се научат", написа той.

 

 

Информацията беше потвърдена от Z Telegram канали. Според "Досье шпиона" ударът е нанесен с две ракети от реактивна система за залпов огън HIMARS по място на струпване на личния състав на 155-а отделна бригада от морската пехота на 27 февруари около 19:00 часа. Твърди се, че по това време командването е провеждало построяване на бригадата за връчване на награди. В резултат на това са загинали 19 военнослужещи, а други 12 са ранени.

 

 

Според източника сред загиналите са заместник-командирът на бригадата, подполковник Роман Кожухов, майор Александър Абилов и капитан Наил Шахманов. Командирът на бригадата полковник Михаил Гудков е ранен.

 

Оказва се, че руското командване е знаело за наличието на украински разузнавателен дрон в района, но е пренебрегнало тази информация.

Telegram каналът "Два майора" също потвърди, че събитието се е състояло на 27 февруари. "Думата "строяване" на фронта трябва да предизвиква неприемане сред всички командири на фронта на всички нива. Особено за "важни" неща като награждаването", написа той.

 

 

Това е третият удар на въоръжените сили на Украйна по струпване на руски военни в рамките на една седмица. Последният път, когато ракети от РСЗО HIMARS удариха полигона край село Подо-Калиновка в Херсонска област, беше на 21 февруари. Три подразделения на руската армия са се обучавали там преди инспекцията, която е щяла да бъде извършена от ръководителите на групата войски "Днипро". Най-малко 60 руски нашественици са били убити в резултат на удара с HIMARS.

 

Убитите руски терористи в село Трудовское
Убитите руски терористи в село Трудовское Източник: Telegram

Преди това въоръжените сили на Украйна атакуваха полигон на руската армия близо до село Трудовское близо до Волноваха в самопровъзгласилата се Донецка народна република. По време на удара е имало три роти войници, чакащи пристигането на генерал. Според Telegram канала "Тринадцатый" личният състав е бил построен поради пристигането на командира на 29-а армия генерал-майор Олег Моисеев. Загинаха 68 руски окупатори.

 

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени