За военнопрестъпника Путин, Херсон вече е загубен. Подготвил е наръчници как да се обясни това военно поражение на руснаците

Президентската администрация е подготвила няколко нови наръчника за руските пропагандисти. В тях се казва как да се говори за ситуацията в Херсон - за да се подготви "общественото мнение" в Русия

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: РИА Новости

Военнопрестъпният режим на Владимир Путин вече е приел, че може да загуби Херсон. Украйна се надява в скоро време да си върне града, окупиран от руската армия, а в Кремъл вече са създали стратегия по какъв начин да представят на руската публика поредното си стратегическо поражение на украинска земя.

 

Според източници на Meduza, близки до Кремъл, президентската администрация е подготвила няколко нови наръчника за руските пропагандисти. В тях се казва как да се говори за ситуацията в Херсон - за да се подготви "общественото мнение" в Русия за това, че градът може да бъде изоставен.

 

В един от документите се казва: "Киев няма да се съобразява със собствените си загуби – Украйна е готова да жертва десетки хиляди свои и чужди в името на нови окопи и доставки на оръжие [от Запада]. Руските войски се стремят да спасят живота на цивилни и персонал".


Това е поредната цинична лъжа от режима на Путин, който на 24 февруари тази година започна пълномащабна непредизвикана война срещу Украйна. Руската армия всекидневно извършва военни престъпления, убивайки невъоръжени граждани, включително стотици деца.

 

Руските окупатори умишлено и масово атакуват жилищни сгради и цивилната инфраструктура в Украйна. "Животът на цивилните" е последното, което Путин се опитва да опази на украинска земя.

 

Като друга причина за възможно отстъпление от Херсон в "наръчника" за пропагандистите се посочва, че Украйна и страните от НАТО "хвърлиха всичките си сили" точно в тази посока на фронта, а това заплашва с "огромни кръвопролития".

 

Основна опорка на режима на Путин е твърдението, че Русия воюва срещу целия Запад/НАТО, защото пропогандистите на Путин изпитват неимоверни затруднения да обяснят на руските граждани защо тяхната "безаналогова" армия търпи огромни поражения във война единствено и само срещу украинските защитници.

 

"Зеленски иска да направи кърваво шоу за целия свят, да представи въоръжените сили на Украйна като страдалци и да поиска нови пари. Врагът иска Херсон да стане капан за Русия, бойно поле с десетки хиляди жертви", се казва също в инструкциите към разпространителите на руска пропаганда.

 

Режимът на Путин обаче забравя да каже, че именно Русия е тази, която започна война без никаква причина и която всекидневно отнема живота на невинни граждани, разрушавайки тяхното минало, домове, живот и бъдеще. Москва очакваше капитулацията на Киев, но остана неприятно изненадана. Вместо с букети руските фашисти на украинска земя бяха посрещнати с коктейли "Молотов".

 

Руските власти сега гледат на бягството си от Херсон като на "нежелан", но "вероятен" сценарий на фронта. По-рано руски официални лица (включително най-високопоставени) неведнъж са заявявали, че Русия завинаги ще остане в териториите на региона, окупирани в самото начало на войната.

 

Руската армия многократно стана за смях, след като бе разгромена на украинска земя и се наложи панически да бяга, за да се спаси. От началото на инвазията над 77 000 руски войници са били денацифицирани на украинска земя, през последното денонощие жертвите са 710. Руската армия планираше да превземе и Киев за 3 дни, но вече 258 дни не може да постигне тази задача.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени