Забраниха ТВ Russia Today в Германия

Държавната руска медия, която е сочена като разпространител на пропагандата на Кремъл, смята да обжалва решението на регулатора в съда

Russia Today (RT)
Russia Today (RT) Източник: Wikipedia

Комисията по лицензирането и надзора на медиите в Германия (ZAK) забрани излъчването на финансирания от Кремъл телевизионен канал RT DE (Russia Today Deutschland), съобщи Дойче веле. От комисията изтъкват, че медията няма необходимия лиценз за излъчване съгласно Закона за модернизация на положението на медиите в Германия.

 

Решението на медийния орган предвижда забрана за излъчване чрез спътник и онлайн, както и чрез приложението "RT News". "Телевизионният канал RT DE не може да се позовава на никое друго легитимно европейско разрешение", се казва още в решението на ZAK.

 

Отбелязва се, че руската страна дори не е кандидатствала за лиценз в Германия. Това ще разгневи Русия Ог комисията посочват, че юридическата отговорност за излъчваното съдръжание за немскоезичната програма на телевизионния канал се носи от базираната в Берлин компания RT DE Productions GmbH.

 

От своя страна шефовете на RT и RT DE Productions твърдят, че компанията не е отговорна и че RT DE е базиран в Москва. Главният редактор на RT Маргарита Симонян коментира, че RT DE няма да спре излъчването. Държавната руска медия, която е сочена като разпространител на пропагандата на Кремъл, смята да обжалва решението на регулатора в съда.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени