Задържаха главния редактор на "Новая газета" за "дискредитиране на руската армия"

Максималната присъда по това обвинение може да бъде 15 години затвор

Сергей Соколов
Сергей Соколов Източник: Новая газета

Главният редактор на руското опозиционно издание "Новая газета" Сергей Соколов е бил задържан в Москва от служители на "Е-Център" (Главно управление за борба с екстремизма) и доставен в полицейско управление за съставяне на административен акт за "дискредитиране" на руската армия, съобщи изданието.

 

 

Случаят се отнася до една от публикациите на "Новая газета", се казва в съобщението. Не се уточнява за каква точно публикация става въпрос. Разглеждането на административното дело ще се състои в московския Перовски съд, съобщиха колегите на Соколов.

 

Соколов замени нобеловия лауреат Дмитрий Муратов като главен редактор на "Новая газета" в резултат на последната ротация, каквито отдавна се извършват в редакцията. Муратов, който бе обявен за чуждестранен агент, остава във вестника. Соколов работи в "Новая газета" от 90-те години на миналия век и е един от основателите на изданието.

 

Максималната присъда по това обвинение може да бъде 15 години затвор

 

След избухването на войната редакцията на "Новая газета" се раздели на две части: част от журналистите останаха в Русия, а други заминаха за чужбина и основаха "Новая газета Европа", която руските власти обявиха за нежелана организация. Руската редакция е принудена да работи в условията на изискванията на военната цензура.

През септември 2022 г. съдът отне медийния лиценз на печатната версия на "Новая газета", както и удостоверението за регистрация на "Новая рассказ-газета" - изданието, което журналистите опитаха да издават след това.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени