Заев: Остава надеждата, че България ще сформира правителство

Ние сме първи съседи, имаме братя и сестри, които буквално живеят в София или Скопие, каза македонският премиер

Зоран Заев
Зоран Заев Източник: Centar.mk

Премиерът Зоран Заев информира, че в рамките на Бледския форум е разговарял с българския президент Румен Радев, при което е изразил надежда, че политическите субекти ще успеят да сформират правителство, което е важно за вземане на решения, предаде МИА специално за БТА.

 

"Както съобщих, на 17 юни след завръщането ми от България, където бяхме и разговаряхме, ние адресирахме всички важни въпроси, начертахме посоката, допълнително потвърдихме с нота това, което беше важно за кратко и дълго име, за ненамеса във вътрешните работи и подобни. Мисля, че очакванията за сформиране на редовно правителство биха могли да допринесат за бързото разблокиране на процеса на интеграция на Северна Македония в ЕС", заяви Заев в отговор на новинарски въпрос дали е разговарял с Радев в Блед и кои са очакванията за разблокиране на процеса.

 

Заев припомни, че на 14 ноември е предвидена дата за провеждане на третия цикъл парламентарни избори в България. "Имайки предвид техните конституционни срокове от 15 дни за получаване на мандат, остава нашата надежда, че ще сформират редовно правителство, за да може в края на декември, когато ще се проведе Съветът на министрите и Европейският съвет, да се вземе решението по време на словенското председателство", заяви в този контекст Заев.

 

Както посочи премиерът, след първото разочарование той е заявил, че декември е следващата възможност, тъй като е нелогично да се създават очаквания за септември, октомври или ноември. "Декември е краят на председателството на всяка страна, тогава се провеждат и срещите. Такива са заседанията на Общия съвет или Съвета на министрите и Съвета на ЕС и аз вярвам, че можем да се надяваме до края на 2021 година, т.е. до края на декември, да се вземе положително решение, разбира се в зависимост от положителното развитие на събитията преди всичко в България. Ние ще останем напълно позитивни и ще сме изцяло посветени. Всяка възможна среща, вярвам, че през този период могат да се случат срещи, ще използваме за утвърждаване", изтъкна Заев.

 

Заев оцени, че е по-добро за гражданите на Северна Македония, но също така е еднакво добре и за гражданите на България, да продължим да изграждаме нашето приятелство. "Ние сме първи съседи, имаме братя и сестри, които буквално живеят в София или Скопие, свързани граждани сме, близки народи. Аз съм убеден, че това са очакванията и на българския народ, каквото е очакването и на македонския народ", заяви Заев при посещение на средното медицинско училище "Панче Карагьозов".

 

Премиерът припомни, че междувременно отношенията със София продължават да се развиват, като даде за пример, че е увеличен търговският обмен, има нови български инвеститори в страната, продължава сътрудничеството на институциите. Той информира, че в средата на септември се очаква да има решение за избор на изпълнител на втората фаза от железопътната линия, която е на стойност 160 милиона евро за реализация на железопътния Коридор 8.

Още от "Светът"

Украйна извърши през нощта мощна атака с дронове срещу Русия, съобщи източник от украинското военно разузнаване

Най-малко три енергийни подстанции и склад за гориво са били поразени в съвместна операция на Службата за сигурност на Украйна (СБУ),  военното разузнаване (ГУР) и специалните сили

Прочетете повече прочетете повече

Украинците свалиха руски стратегически бомбардировач Ту-22 на 300 км навътре в Русия (ВИДЕО)

Говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили Иля Евлаш нарече унищожаването на Ту-22М3 "вендета за това, че руската стратегическа авиация атакува мирни градове, където загинаха цивилн

Прочетете повече прочетете повече

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени