Загиналите при безредиците в ЮАР вече са 212

Безредиците бяха предизвикани от влизането в затвора на бившия президент на страната Джейкъб Зума

Загиналите при безредиците в ЮАР вече са 212
Загиналите при безредиците в ЮАР вече са 212 Източник: TVN24

Загиналите при размириците в Южноафриканската република вече са 212, съобщават световните агенции, позовавайки се на данни, изнесени от властти на пресконференция. Ден по-рано жертвите бяха 117. Най-много са те в провинция Квазулу Натал в източната част на страната. Според властите, въпреки всичко ситуацията се нормализира.

 

На 15 юли беше съобщено, че обстановката в провинция Гаутенг, където се намират столицата на страната Претория и мегаполисът Йоханесбург, вече по-спокойна. Безредиците бяха предизвикани от влизането в затвора на бившия президент на страната Джейкъб Зума. В края на юни той беше осъден на 15 месеца лишаване от свобода за многократни откази да се яви на разпит в Антикорупционната комисия, която разследва данни за нарушения, извършени от него по време на управлението му от 2009 до 2018 г.

 

Много южноафриканци приветстваха присъдата, но привържениците на Зума излязоха на масови протести по улиците. Бяха опожарени обществени сгради, а много частни домове - разграбени. На 11 юни президентът на страната Сирил Рамапоса призова сънародниците си да "протестират мирно".

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени