Западът дава нови десетки системи за ПВО и ПРО на Украйна

Решението включва допълнителни батерии Patriot, системата SAMP-T, NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS и Gepard

Комплекс Patriot за Украйна
Комплекс Patriot за Украйна Източник: Колаж/УНИАН

През следващите месеци САЩ и техните съюзници ще прехвърлят десетки тактически системи за противовъздушна отбрана (ПВО). Това съобщи министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров, говорейки за началото на работата на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

 

Той отбеляза, че страните от Алианса, по-специално САЩ, Холандия, Германия, Италия и Румъния, обявиха предоставянето на системи за противовъздушна отбрана на Украйна.

 

"Решението включва допълнителни батерии Patriot, системата SAMP-T и компоненти за тяхната работа. Тези системи ще помогнат за защитата на нашите градове, цивилни и критична инфраструктура", каза Умеров.

 

Според него също през следващите месеци САЩ и техните съюзници ще прехвърлят десетки тактически системи за противовъздушна отбрана, като NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS и Gepard.

 

Зенитно-ракетен комплекс NASAMS
Зенитно-ракетен комплекс NASAMS Източник: МО на САЩ

 

ЗРК ПВО комплекси HAWK
ЗРК ПВО комплекси HAWK Източник: Twitter

"Това значително ще укрепи нашата отбрана. Изказваме специална благодарност на Канада, Норвегия, Испания, Великобритания и други държави за предоставянето на тези системи и прехващачи", подчерта министърът.

 

Германските ПВО комплекси IRIS-T
Германските ПВО комплекси IRIS-T Източник: Telegram

 

Още от "Светът"

Екипът на Тръмп: Той се чувства добре и ще участва в конвенцията на републиканците

Националната конвенция на Републиканската партия, на която Тръмп трябва да бъде официално номиниран за кандидат за президентските избори, трябва да започне в Милуоки, щата Уисконсин, в понеделник

Прочетете повече прочетете повече

Полша обмисля да сваля руски ракети, ако са близо до територията ѝ

Предложението е включено в споразумението за съвместна отбрана между двете страни, подписано по време на посещението на президента Володимир Зеленски във Варшава по-рано тази седмица

Прочетете повече прочетете повече

Спонсори от Демократическата партия замразиха $90 милиона, докато Байдън не се оттегли от президентската надпревара

Събеседниците на изданието подчертаха, че решението е пряко следствие от неуспешния дебат на Джо Байдън с политическия му съперник Доналд Тръмп

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени