Западът най-после заговори за прехвърляне в Украйна на оръжия с далечен обсег

Сред въпросите, разгледани на 19-ата среща на Рамщайн, са доставката на самолети, ПВО системи, ракети и артилерия

Балистични ракети, ракетен комплакс ATACMS
Балистични ракети, ракетен комплакс ATACMS Източник: US Army

Партньорите на Украйна в Контактната група за отбрана (т.н. група Рамщайн) вече започнаха да повдигат въпроса за прехвърлянето на оръжие с голям обсег на въоръжените сили на Украйна.

 

Както каза в ефира на националния телемаратон представителят на Министерството на отбраната Иларион Павлюк, ако на предишни срещи украинската страна е поставяла въпроса за необходимостта от прехвърляне на такива оръжия, то в последната среща "Рамщайн-19" самите партньори са говорили за това.

 

"На този Рамщайн самите партньори говориха за необходимостта да се предостави на Украйна оръжия за поразяване в дълбочина (...) Имаме пълно разбиране, че това е изключително важна част от борбата и обезкървяването на нашия враг", каза Павлюк, цитиран от "Главред". Той подчерта, че става дума за удари срещу противника във временно окупираните територии.

 

"Нашите партньори са добре запознати с това какво е необходимо и какви оръжия са необходими", каза Павлюк. Министерството на отбраната не уточнява какъв вид оръжие с голям обсег е било обсъждано.

Още от "Светът"

Вандали взеха на прицел високоскоростната жп мрежа във Франция преди началото на Олимпийските игри в Париж

Държавният жп оператор Ес Ен Се Еф каза, че са били извършени палежи по линиите, свързващи Париж със западната, северната и източната част на страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени