Западът най-после заговори за прехвърляне в Украйна на оръжия с далечен обсег

Сред въпросите, разгледани на 19-ата среща на Рамщайн, са доставката на самолети, ПВО системи, ракети и артилерия

Балистични ракети, ракетен комплакс ATACMS
Балистични ракети, ракетен комплакс ATACMS Източник: US Army

Партньорите на Украйна в Контактната група за отбрана (т.н. група Рамщайн) вече започнаха да повдигат въпроса за прехвърлянето на оръжие с голям обсег на въоръжените сили на Украйна.

 

Както каза в ефира на националния телемаратон представителят на Министерството на отбраната Иларион Павлюк, ако на предишни срещи украинската страна е поставяла въпроса за необходимостта от прехвърляне на такива оръжия, то в последната среща "Рамщайн-19" самите партньори са говорили за това.

 

"На този Рамщайн самите партньори говориха за необходимостта да се предостави на Украйна оръжия за поразяване в дълбочина (...) Имаме пълно разбиране, че това е изключително важна част от борбата и обезкървяването на нашия враг", каза Павлюк, цитиран от "Главред". Той подчерта, че става дума за удари срещу противника във временно окупираните територии.

 

"Нашите партньори са добре запознати с това какво е необходимо и какви оръжия са необходими", каза Павлюк. Министерството на отбраната не уточнява какъв вид оръжие с голям обсег е било обсъждано.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени