Западни експерти: ВСУ са направили значителен тактически пробив по протежение на руската отбрана в Запорожие

Руските сили чувстват липса на жива сила, за да сформират големи отбранителни позиции в Южна Украйна

Украински военни
Украински военни Източник: Telegram

Въоръжениет сили на Украйна (ВСУ) настъпват в западната част на Запорожка област и продължиха проникването си през руската отбранителна линия, което принуждава руските сили да предислоцират елитни формирования. Това се посочва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), цитиран от УНИАН.

 

Геолокационните изображения, публикувани на 16 септември, показват, че украинските войски напредват през руските отбранителни позиции западно от Роботино, както и западно от Вербов. "Украинското присъствие на тези отбранителни позиции показва, че руските сили не контролират позициите и ВСУ продължават да пробиват руската отбранителна линия, която минава северозападно от Вербово и северно от село Солодка Балка", отбелязва ISW.

 

Според анализаторите ВСУ вероятно са направили значителен тактически пробив по протежение на руската отбранителна линия в района на Роботино през последните няколко седмици и продължават да го разширяват на 2,6-километров участък. В същото време се посочва, че липсата на украинска тежка техника и превозни средства зад тази линия на отбраната показва, че ВСУ все още не са завършили своя пробива.

 

Руските сили са съсредоточили по-голямата част от бойната си мощ на тези направления и вероятно са претърпели тежки загуби и са се изтеглили на подготвени позиции зад текущата отбранителна линия. Според ISW руските сили чувстват липса на жива сила, за да сформират силни отбранителни позиции в Южна Украйна, а защитаващите сегашната отбранителна линия, вероятно са се сражавали в района без ротация от началото на контранастъплението или са там чрез попълване от други участъци на фронта.

 

Според анализаторите от ISW напредването на въоръжените сили на Украйна в западната част на Запорожка област вероятно е принудило руското командване да даде приоритет на руската отбрана там и да предислоцира елитни формирования далеч от руската отбрана край Бахмут. Според западни анализатори крайната стратегическа цел на пробива в района на Запорожие е град Токмак, освобождаването на който ще отвори пътя към Крим.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени