Западните съюзници ще залеят Украйна с нови пакети военна помощ, за да продължи войната с Московия

Швеция, Великобритания и Чехия до дни изпращат техника и оборудване за стотици милиони долари

Техника за разминиране
Техника за разминиране Източник: Pinterest

Украйна ще получи от Швеция нов пакет военна помощ на стойност почти $300 млн.  Решение  за това взе шведският парламент. За нуждите на украинската армия ще бъдат изпратени боеприпаси и резервни части, камиони, както и оборудване за разминиране.

 

Освен това, шведският Риксдаг подкрепи решение да бъдат продадени на САЩ ракети "въздух-въздух" AMRAAM, които впоследствие да бъдат предадени на Украйна. Това е 13-ият пакет военна помощ, който скандинавската държава изпраща на сражаващата се с руската агресия Украйна. 

 

Ракети AMRAAM
Ракети AMRAAM Източник: Wikipedia

Великобритания ще изпрати на Киев средства за ПВО на стойност $114 млн. Според изданието El Confedencial, по единият от договорите, който британската страна е подписала за доставка с норвежката компания Kongsberg, ще бъдат осигурени системи за противодействие на дронове UAS на стойност $71 млн. 

 

Дронове UAS
Дронове UAS Източник: Depositphotos

Властите в Чехия планират да предоставят на Украйна хеликоптери Ми-24В. Това съобщи министърът на отбраната на страната Яна Чернохова, съобщи УНИАН. Тя уточни, че в замяна на тези стари хеликоптери чешката армия ще получи от САЩ нови UH-1Y Venom и AH-1Z Viper.

 

Хеликоптер Ми-24
Хеликоптер Ми-24 Източник: Telegram

 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени