Започна деокупацията и на Луганска област, съобщи ръководителят на ОВА Сергей Гайдай

Той отбеляза необходимостта от разминиране на територията, тъй като по-специално в Кременна окупаторите разпръскват мини, които са предназначени да осакатяват хора и да откъсват крайници

Сергей Гайдай
Сергей Гайдай Източник: Telegram

Започна деокупацията на Луганска област, няколко населени места вече са освободени от нашествениците, съобщи ръководителят на военната администрация на Луганска област Сергей Гайдай във видеосъобщение в Telegram.

 

 

"Започна деокупацията на Луганска област. Няколко селища вече са освободени от руската армия, от руските окупатори", каза той.  Гайдай обаче не назова имената на тези селища. Според него окупаторите разбират, че "ги разбиват", затова се опитват да минират всички пътища и сгради, доколкото е възможно.

 

"Не бягайте пред влака, не се опитвайте да се събирате вещи и да се връщате. Ще ви кажем кога ще можете и къде точно да се върнете. Необходимо е фронтовата линия да бъде преместена допълнително от ВСУ и едва тогава ще бъде възможно да се влезе в някои населени места", предупреди ръководителят на Луганската военна администрация.

 

Той отбеляза необходимостта от разминиране на територията, тъй като по-специално в Кременна окупаторите разпръскват мини, които са предназначени да осакатяват хора и да откъсват крайници. Гайдай разказа и за доставянето на хуманитарна помощ в Белогоривка от Военно-гражданската администрация на планинския град заедно с благотворителната фондация "Ангели на спасението".

 

"За първи път посетихме селището след толкова много месеци на война. Разрушили са го до основи, но окупаторите никога не са успели да покорят хората там. 15-те местни жители най-накрая са свободни да излязат и се радват да видят своите", допълва той.

 

Снощи президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че украинските защитници са освободили редица населени места в южната част на страната. "Нашите бойци се движат бързо и мощно", заяви украинският президент. Появи се и видеозапис, на който се вижда как украинското знаме е издигнато в село Давидов Брод в Херсонска област. Украинските въоръжени сили се приближават към Кременна в Луганска област. По пътя си към тази важна точка украинската армия освободи село Торское.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени