Започна посещението на премиера Николай Денков във Франция

Оценявам смелостта, която показаха българските власти още от началото на войната в Украйна и това, че промениха парадигмата на отношенията си с Русия, заяви Макрон

Еманюел Макрон и Николай Денков
Еманюел Макрон и Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

Министър-председателят акад. Николай Денков пристигна във Франция по покана на президента Еманюел Макрон. В Елисейския дворец двамата ще говорят за важните аспекти на двустранното  сътрудничество в енергетиката, сигурността, отбраната, търговията и селското стопанство.

 

Ще бъдат обсъдени и  общите усилия на България и Франция за поддържане на сигурността в Европа и тяхната активна роля в укрепването на трансатлантическите връзки. Във фокуса на разговора ще бъде и подкрепата за Украйна и нейния народ чрез национални усилия и чрез структурите на ЕС и НАТО.

 

България играе активна роля във важния Източен фланг на НАТО, като вече е изпълнила целта за 2% от БВП като разходи за отбрана. Очаква се президентът Макрон и премиерът акад. Денков да говорят и за стъпките за присъединяване на страната ни към еврозоната и пълната интеграция в Шенгенското пространство.

 

Президентът на Франция Еманюел Макрон поздрави българските власти за смелостта, който показват от началото на войната в Украйна и факта, че страната промени изцяло отношенията си с Русия.

 

"Оценявам смелостта, която показаха българските власти още от началото на войната в Украйна и това, че промениха парадигмата на отношенията си с Русия", заяви Макрон.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени